Η προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και το τι σημαίνει αυτό για την υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας ρίχνει σκιά σε μια σημαντική συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Τραμπ προηγείται του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και δεν έκανε πολλά για να μετριάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ορίζοντας τον Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο ταίρι του. Ο Βανς δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι “τραγικός”, οι ΗΠΑ “δεν έχουν το συμφέρον να απαντούν σε κάθε τραγωδία που υπάρχει στον κόσμο”.

Το δίδυμο αυτό ωθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της ασφάλειας, ένα θέμα που κυριαρχεί στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη στο Blenheim Palace στην αγγλική ύπαιθρο κοντά στην Οξφόρδη.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ “θα μπορούσαν φυσικά να έχουν αντίκτυπο και για την ασφάλεια στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο στους δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής. “Για μένα το μάθημα είναι ότι η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στέκονται περισσότερο από ποτέ στα δικά τους πόδια”.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ το Σαββατοκύριακο και η ανταπόκρισή του έχουν εδραιώσει τη θέση του ως το ξεκάθαρο φαβορί για την προεδρία στα μάτια ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι ανησυχίες για την υγεία του Μπάιντεν – ο Αμερικανός πρόεδρος βγήκε θετικός στον Covid-19 – ενισχύουν αυτή την αίσθηση.

Και ενώ ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Ουκρανία, ο Τραμπ συνέχισε τις επικρίσεις του κατά του ΝΑΤΟ, οι οποίες αποτελούσαν μόνιμο θέμα της προεδρίας του στο διάστημα 2017-2021. Νωρίτερα φέτος, είπε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν δυσανάλογο μερίδιο του κόστους για τη στρατιωτική συμμαχία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν “ωραίο μεγάλο, όμορφο ωκεανό” που τις χωρίζει από τα προβλήματα της Ευρώπης.

“Το καθήκον μου και το καθήκον των συναδέλφων μου θα είναι να πείσουμε – αν αυτή θα είναι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ – να συνεχιστεί αυτή η πολιτική των διατλαντικών δεσμών, επειδή είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης”, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα στους δημοσιογράφους στο Blenheim Palace.

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, κάλεσε τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής να “πείσουν τους εταίρους σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει επίσης να είναι γενναίοι”.

Συχνά αντίθετος στην ευρωπαϊκή πολιτική, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, διατύπωσε μια πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με την προοπτική επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.

“Αυτά είναι καλά νέα, είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης”, δήλωσε ο Όρμπαν. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε ότι “δεν θα υπάρξει λύση αυτής της σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης”.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε την Πέμπτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι, ενώ ο Τραμπ δεν έχει αναφερθεί στις επίσημες συνεδριάσεις, “φυσικά όταν πίνουμε καφέ στο ενδιάμεσο, οι άνθρωποι συζητούν για το τι συμβαίνει στον κόσμο”.

“Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή επηρεάζουν τις συμμαχίες και το τι κάνουμε μαζί για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Στέρε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι πρέπει να “αποδείξουν στις ΗΠΑ και σε άλλους” ότι κάνουν περισσότερα για την άμυνα, δεν αποδέχθηκε το σενάριο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την Ουκρανία.

Πράγματι, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, με τα περισσότερα να πληρούν πλέον τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Το 2024, 23 από τους 32 συμμάχους θα εκπληρώσουν τη δέσμευση, από μόλις τρεις το 2014.

Την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ένα υποσχόμενο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ που θα βοηθήσει στον συντονισμό της βοήθειας της συμμαχίας προς την Ουκρανία θα αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο, από εγκαταστάσεις στο Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Ο Ναουσέντα δήλωσε ότι “το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία επισκιάζει όλα τα άλλα ζητήματα” και ότι οι σύμμαχοι “δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν” τις δεσμεύσεις για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. “Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, αλλά δυστυχώς οι παραδόσεις έρχονται πολύ αργότερα”, είπε. “Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αεροπορικά πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ουκρανία, αν θέλουμε πραγματικά η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο εβδομάδες. “Αυτή είναι η στιγμή για όλους μας να κάνουμε περισσότερα”, δήλωσε ο Στάρμερ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής. “Είμαστε ενωμένοι, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα πρέπει να βρούμε νέους, πιο φιλόδοξους τρόπους συνεργασίας”.

Διαβάστε επίσης:

Μουζάκης: Πιο συμφέρουσα λύση για την οφειλή στην Εθνική η έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου, λένε οι μέτοχοι

Bank of England: Προβλήματα στο σύστημα πληρωμών CHAPS – Πλήττονται οι πωλήσεις κατοικιών

Πρόστιμο 172.424 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού