ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής αμοιβαίων δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους, αυξάνοντας την προοπτική μιας ευρύτερης εκστρατείας εναντίον ενός παγκόσμιου συστήματος που, όπως καταγγέλλει, είναι στραμμένο εναντίον των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα μέτρο που δίνει εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εμπορίου να προτείνουν νέες εισφορές ανά χώρα σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των εμπορικών σχέσεων – μια σαρωτική διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες για να ολοκληρωθεί. Ο Χάουαρντ Λούτνικ, ο υποψήφιος του Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι μελέτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Απριλίου και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ενεργήσει αμέσως μετά.
Οι νέοι εισαγωγικοί φόροι θα είναι προσαρμοσμένοι για κάθε χώρα, με σκοπό να αντισταθμίσουν όχι μόνο τις δικές τους εισφορές στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και τα μη δασμολογικά εμπόδια που επιβάλλουν τα έθνη με τη μορφή αθέμιτων επιδοτήσεων, κανονισμών, φόρων προστιθέμενης αξίας, συναλλαγματικών ισοτιμιών και άλλων παραγόντων που δρουν περιοριστικά στο εμπόριο των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν από την ανακοίνωση.
«Αποφάσισα, για λόγους δικαιοσύνης, ότι θα επιβάλλω έναν αμοιβαίο δασμό, δηλαδή ό,τι χρεώνουν οι χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, μας χρεώνουν πολύ περισσότερο από ό,τι τους χρεώνουμε εμείς, αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει».
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα θεσπίσει φόρους εισαγωγής για τα αυτοκίνητα, τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα «πέρα και πάνω» από τους αμοιβαίους δασμούς σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Το κείμενο της οδηγίας του Τραμπ για τους δασμούς δεν δόθηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ανέφερε τους φραγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός ΦΠΑ, ως παράδειγμα για το τι επιδιώκουν να απαντήσουν οι ΗΠΑ, ενώ ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει επίσης ξεχωρίσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ως έθνη που πιστεύει ότι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν στην τελευταία του ώθηση.
Οι ανταποδοτικοί δασμοί θα αποτελούσαν την ευρύτερη δράση του Τραμπ για την αντιμετώπιση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ και αυτού που χαρακτηρίζει ως άδικη μεταχείριση των αμερικανικών εξαγωγών σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 10% στα κινεζικά προϊόντα και σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, η απόφαση του προέδρου να μην εφαρμόσει αμέσως δασμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εναρκτήρια προσφορά για διαπραγμάτευση – ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κολομβία – παρά ως ένδειξη ότι δεσμεύεται να ακολουθήσει.
Ο πρόεδρος ελπίζει να έχει μια συζήτηση με άλλα έθνη σχετικά με το πώς οι υφιστάμενες πολιτικές έχουν δημιουργήσει ένα ανισόρροπο εμπορικό περιβάλλον, δήλωσε ο αξιωματούχος, και είναι περισσότερο από ευτυχής να μειώσει τους δασμούς εάν οι χώρες θέλουν να μειώσουν τις εισφορές τους ή να καταργήσουν άλλα εμπορικά εμπόδια.
«Είναι ένας δρόμος με δύο κατευθύνσεις», δήλωσε οΛούτνικ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη μετά την υπογραφή της οδηγίας από τον Trump.
Αλλά ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν αναμένει να εκδώσει εξαιρέσεις ή απαλλαγές. Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι έδωσε στην Apple Inc. απαλλαγή από τους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Samsung Electronics, αυτό το δασμολογικό πακέτο «ισχύει για όλους σε όλα τα επίπεδα».
Ό,τι κι αν συμβεί, η τακτική του Τραμπ έχει εισάγει αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσει ο Τραμπ στην απόφαση που θα μπορούσε να διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει: “ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΙΣΩΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ: ΑΜΟΙΒΑΙΟΙ ΔΑΣΜΟΙ!!!”, προσθέτοντας το διάσημο σύνθημά του “ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ”.
Η υπογραφή του διατάγματος αποτελεί ένα νέο στάδιο στη μαζική χρήση των δασμών από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στην προσπάθειά του να μειώσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών ή για να αναγκάσει τις άλλες χώρες να κάνουν παραχωρήσεις στη σχέση τους με την Ουάσινγκτον.
Τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την αύξηση στο 25% των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (και προϊόντων που προέρχονται από αυτά) στις ΗΠΑ, όποια κι αν είναι η χώρα προέλευσής τους, περιλαμβανομένων χωρών που είχαν εξαιρεθεί προηγουμένως, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.
Διαβάστε επίσης
ΟΗΕ: Το «πάγωμα» της εξωτερικής βοήθειας από ΗΠΑ φέρνει απολύσεις σε UNHR και ΔΟΜ
Ζελένσκι: «Μην εμπιστεύεστε τις δηλώσεις του Πούτιν ότι είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)