ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχέδιο μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση Αμερικανού επικεφαλής στον οργανισμό, προκειμένου οι ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από αυτόν το 2026, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το έγγραφο, το οποίο κατήρτισαν σύμβουλοι του Τραμπ πριν την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, προτείνει οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν γρήγορα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ και να υιοθετήσουν μια “ακραία, νέα στάση” στον τρόπο που χειρίζονται τον οργανισμό, ζητώντας μεταξύ άλλων να αναλάβει επικεφαλής του ένας Αμερικανός μετά το 2027, όταν λήγει η θητεία του γενικού διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του ΠΟΥ ένας Αμερικανός, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Το κείμενο, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από αίτημα της μεταβατικής ομάδας του Ρεπουμπλικάνου, αναφέρει ότι ο ΠΟΥ έχει γίνει “η πιο χαοτική και λιγότερο αποτελεσματική υπηρεσία του ΟΗΕ”, ενώ έχει αποτύχει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που του προτάθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο οι σύμβουλοι του Τραμπ παραδέχονται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, αν και εκτιμούν ότι το ίδιο θα συμβεί και αν η χώρα παραμείνει στον οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το εκτελεστικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος μετά την ορκωμοσία του.
Στο διάταγμά του, κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την πανδημία covid-19 και ότι επηρεάζεται υπερβολικά από κάποια κράτη.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν στον ΠΟΥ, αν αυτός πρώτα “καθαρίσει”, χωρίς να διευκρινίζει τι σημαίνει αυτό.
Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, καθώς συνεισφέρει περίπου το 18% του ετήσιου προϋπολογισμού του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είναι Αιθίοπας βιολόγος, ερευνητής δημόσιας υγείας.
Στη θέση βρίσκεται από το 2017 και είναι ο πρώτος Αφρικανός σε αυτήν τη θέση.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τόσο στην έξαρση του Έμπολα όσο και στην πανδημία της Covid-19.
Μάλιστα, είχε συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή, το 2020.
Πριν υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, κατείχε δύο υψηλού επιπέδου θέσεις στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας: Υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 και Υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 2016.
Διαβάστε επίσης:
Έλον Μασκ: Η ανεξέλεγκτη επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία
Γερμανία: ΜΚΟ προσφεύγουν εναντίον του Χ για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Carlsberg: Άλμα για τη μετοχή μετά από πρόβλεψη για ένα «σταθερό καταναλωτικό περιβάλλον»
- Titan America: Πάει για πέντε φορές υπερκάλυψη στην Wall
- Σουηδία: Αυτός είναι ο 35χρονος «ερημίτης» που διέπραξε τη φονικότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας
- Γάζα: «Ούτε ο καιρός, ούτε ο Τραμπ, ούτε το Ισραήλ θα μας πετάξουν έξω από τη γη μας», φωνάζουν οι κάτοικοι