Δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας προστέθηκαν στη «μαύρη» λίστα εξαγωγών των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τις κινήσεις της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων υπολογιστών.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου πρόσθεσε 80 οργανισμούς σε έναν «κατάλογο οντοτήτων», με περισσότερους από 50 να προέρχονται από την Κίνα, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να τους προμηθεύουν χωρίς κυβερνητικές άδειες, αναφέρει το CNBC.

1

Οι εταιρείες αυτές μπήκαν στη «μαύρη» λίστα επειδή φέρονται να ενεργούν αντίθετα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ανέφερε η υπηρεσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση του Πεκίνου στην τεχνολογία υπολογιστών exascale, η οποία μπορεί να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, καθώς και στις κβαντικές τεχνολογίες.

Δεκάδες κινεζικές εταιρείες τέθηκαν στο στόχαστρο για τη φερόμενη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, υπερυπολογιστών και τσιπ υψηλής απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι δύο εταιρείες προμήθευαν οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως η Huawei και η συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία κατασκευής τσιπ HiSilicon.

Στη μαύρη λίστα προστέθηκαν 27 κινεζικές οντότητες για την απόκτηση αντικειμένων αμερικανικής προέλευσης, για την υποστήριξη του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας και επτά επιχειρήσεις για την προώθηση των δυνατοτήτων κβαντικής τεχνολογίας της Κίνας.

Μεταξύ των οργανισμών στον «κατάλογο οντοτήτων» ήταν επίσης έξι θυγατρικές της κινεζικής εταιρείας υπολογιστικού νέφους Inspur Group, η οποία είχε μπει σε αντίστοιχη λίστα από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το 2023.

Οι τελευταίες προσθήκες «ρίχνουν ένα ολοένα και ευρύτερο δίχτυ που στοχεύει τις τρίτες χώρες, τα σημεία διέλευσης και τους μεσάζοντες», δήλωσε στο CNBC ο Alex Capri, λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συγγραφέας του βιβλίου «Techno-Nationalism: How it’s reshaping trade, geopolitics and society».

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατηγικές τεχνολογίες διπλής χρήσης των ΗΠΑ μέσω ορισμένων τρίτων, επισήμανε στο CNBC, αναφερόμενος σε παραθυράκια που επέτρεψαν στις κινεζικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογίες παρά τους περιορισμούς.

«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εντείνουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού και παρακολούθησης με στόχο το λαθρεμπόριο προηγμένων ημιαγωγών που κατασκευάζονται από την Nvidia και Advanced Micro Devices», πρόσθεσε.

Οι διευρυμένοι εξαγωγικοί περιορισμοί έρχονται σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αυξάνονται με την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ταχεία άνοδος της κινεζικής νεοφυούς επιχείρησης τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έχει ενισχύσει την υιοθέτηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα χαμηλού κόστους στην Κίνα, ασκώντας πίεση στους κορυφαίους ανταγωνιστές των ΗΠΑ με μοντέλα υψηλότερου κόστους και ιδιοκτησίας.

Ο υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια Jeffrey I. Kessler δήλωσε ότι ο οργανισμός «στέλνει ένα σαφές, ηχηρό μήνυμα» ότι η κυβέρνηση Tραμπ θα αποτρέψει την κατάχρηση αμερικανικών τεχνολογιών «για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, υπερηχητικούς πυραύλους, εκπαίδευση στρατιωτικών αεροσκαφών και UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».

«Η λίστα οντοτήτων είναι ένα από τα πολλά ισχυρά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εντοπίσουμε και να αποκόψουμε τους ξένους αντιπάλους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αμερικανική τεχνολογία για κακόβουλους σκοπούς», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Euroxx Securities: Ο Νικόλας Βαλαντάσης, Managing Director στο τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αντιδρά στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών για το κύκλωμα στην πολεοδομία της Ρόδου

Metlen: Βάζει την Ελλάδα στη λίστα με τις Στρατηγικές επενδύσεις της Ευρώπης