ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Κίνα αυξάνονται στο 104% από τα μεσάνυχτα, στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας την Τετάρτη επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNBC.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει την Δευτέρα πως θα αύξανε κατά 50% τους υφιστάμενους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές αν η Κίνα δεν έπαιρνε πίσω τα αντίμετρα που ανακοίνωσε.
Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι διευκρίνισε ότι η Κίνα αντιμετώπιζε μια προθεσμία μέχρι τις «12 η ώρα» για να άρει τους δασμούς της.
Το Πεκίνο υποσχέθηκε ότι δεν θα καταργήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς του 34%.
Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ενισχύοντας τη βεβαιότητα ότι η Ουάσινγκτον προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως η πιο δραστική εμπορική κίνηση μέχρι σήμερα εναντίον του Πεκίνου.
Μετά το δημοσίευμα του CNBC οι δείκτες της Wall Street κατευθύνονται εκ νέου σε αρνητικά εδάφη.
Σχεδόν 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ για συνομιλίες δασμών
Η Κάρολαϊν Λέβιτ είπε ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. «Αυτές οι χώρες σέβονται πολύ τον πρόεδρο», λέει.
Είπε ότι ο Τραμπ θα ακούσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι «συμφωνίες θα γίνουν μόνο αν ωφελήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους». Η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι η «προληπτική προσέγγιση του Ισραήλ θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο».
«Οι χώρες πέφτουν με τα μούτρα. Γιατί; Επειδή οι χώρες αυτές σέβονται πολύ τις ΗΠΑ και την απόλυτη δύναμη της αμερικανικής αγοράς», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι εστιάζοντας στην υπερτροφοδότηση της αμερικανικής μεταποίησης ο Τραμπ «υλοποιεί ήδη την υπόσχεσή του να εγκαινιάσει μια χρυσή εποχή για τη χώρα μας».
Η Κάρολαϊν Λέβιτ ανέφερε επίσης: «Ο πρόεδρος δεν πρόκειται πλέον να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ξεριζώνονται στα χέρια ανόητων εμπορικών πρακτικών. «Πρώτα η Αμερική, σε όλη τη διαδρομή» τόνισε.
Τι λένε οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο
Η νέα αυτή κλιμάκωση αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν κάθε κινεζικό προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ – από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και μπαταρίες ιόντων λιθίου έως παιχνίδια, βίδες και λέβητες. Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.
«Θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα κάνει πίσω», προειδοποιεί ο Alfredo Montufar-Helu, σύμβουλος στο China Center του think tank Conference Board. «Θα έμοιαζε με ήττα και θα έδινε στην Ουάσιγκτον περιθώριο να ζητήσει ακόμη περισσότερα.»
Σύμφωνα με το BBC, οι παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη υποστεί ισχυρούς κραδασμούς, ενώ οι ασιατικές μετοχές γνώρισαν την Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δεκαετίες. Παρότι την Τρίτη κατέγραψαν μικρή ανάκαμψη, η αβεβαιότητα ενόψει της επιβολής νέων δασμών την Τετάρτη παραμένει.
Η στρατηγική του Πεκίνου
Η Κίνα έχει απαντήσει με τιμωρητικούς δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Google. Παράλληλα, επιτρέπει τη διολίσθηση του Γουάν για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της και αξιοποιεί κρατικές επιχειρήσεις για στήριξη των αγορών.
Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα στην κινεζική οικονομία είναι εύθραυστη. Η κρίση στην αγορά ακινήτων, η αυξανόμενη ανεργία και τα υπερχρεωμένα τοπικά ταμεία δημιουργούν ένα εκρηκτικό υπόβαθρο.
«Οι δασμοί επιδεινώνουν το πρόβλημα», σημειώνει ο Andrew Collier του Harvard Kennedy School. Η Κίνα βασίζεται στις εξαγωγές για μεγάλο μέρος της ανάπτυξής της και παρότι επιδιώκει στροφή προς την τεχνολογία και την εσωτερική κατανάλωση, η εξωτερική ζήτηση παραμένει κρίσιμη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
