ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρωσία υπολογίζει να παραλάβει τον Ιανουάριο του 2022 συγκεκριμένες απαντήσεις από τις ΗΠΑ στις προτάσεις, που έχει υποβάλει σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλειά της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν έναντι της Ρωσίας σε «εξαιρετικά μη φιλικές ενέργειες», επεξηγώντας ότι «πραγματοποιούν απολύτως ξεκάθαρες ασκήσεις, γυμνάσια σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας, πραγματοποιούν πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών, μετακινήσεις πλοίων κ.ο.κ». Όλα αυτά, προκαλούν, κατά το σχόλιό του «βαθιά ανησυχία» στη Μόσχα, «και μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα για την εγγυημένη κατοχύρωση της δικής μας ασφάλειας».
«Και προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της αποκλιμάκωσης», στη Μόσχα υπολογίζουν «τον Ιανουάριο να παραλάβουμε από τους αντιπάλους μας στην Ουάσιγκτον συγκεκριμένα διατυπωμένες απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τα οποία διατυπώθηκαν δημοσίως και στις προτάσεις μας, οι οποίες μορφοποιήθηκαν στο σχέδιο κειμένου» των γραπτών συμφωνιών, που υπέβαλε προς συζήτηση η ρωσική πλευρά.
Αναφερόμενος στα αμερικανικά σχόλια σχετικά με την αύξηση της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πως «ό,τι και αν κάνει η Ρωσία με τα στρατεύματά της, αυτό το πράττει στο έδαφός της» και «εδώ είναι απίθανο να μπορούμε να επιτρέψουμε και να συμφωνήσουμε με οποιονδήποτε αμφισβητεί αυτό το κυρίαρχο δικαίωμά μας».
Ο Ντ. Πεσκόφ υποστήριξε ότι «η Ρωσία προχωρά σε ορισμένες ενέργειες για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση των ενόπλων δυνάμεών της εντός του εδάφους της υπό το πρίσμα των εξαιρετικά μη φιλικών ενεργειών των αντιπάλων μας στο ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών».
Η Τουρκία θα μπορούσε να διαβουλευθεί με την Ουάσιγκτον για την Ουκρανία
Δυσκολίες δεν υφίστανται μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αλλά μεταξύ Μόσχας και ΗΠΑ, Μόσχας και ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τη δυνατότητα της Τουρκίας να μεσολαβήσει θετικά μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Η Τουρκία στην περίπτωση αυτή είναι χώρα του ΝΑΤΟ και το πιθανότερο είναι ότι οι Αμερικανοί μεταξύ άλλων θα διαβουλευθούν και με την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι χώρες της Συμμαχίας έχουν διαφορετικές θέσεις έναντι της Ρωσίας».
«Υπάρχουν χώρες (σ.σ. του ΝΑΤΟ), οι οποίες έχουν θέσεις άκρως μη φιλικές προς εμάς, ενώ υπάρχουν και χώρες, που αντιθέτως, ακολουθούν με συνέπεια τη γραμμή συνέχισης του διαλόγου και της επίλυσης όλων των προβλημάτων διά της διπλωματικής οδού και έχουν την τάση να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανησυχίες της Ρωσίας. Τέτοιες χώρες, αναμφίβολα, είναι ικανές να έχουν πάρα πολύ θετική συνεισφορά στη διαδικασία αυτή», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι θεωρεί πως η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει φθάσει σε «επικίνδυνο επίπεδο», αλλά και ότι «η Τουρκία δεν θα αγνοήσει τις στενές σχέσεις της με την Ουκρανία για χάρη και μόνο των εκτεταμένων σχέσεών της με τη Ρωσία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Ιταλία: Επεκτείνεται η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 16 ετών
Μισέλ Αούν: Ο Λίβανος θέλει 6 με 7 χρόνια για να βγει από την κρίση
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και στη Γαλλία, έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μακρόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σολτς στο Μαγδεμβούργο: Τρομερή πράξη να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς με τέτοια βαναυσότητα(upd)
- Σεισμός τώρα 2,1 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, αισθητός και στην Αθήνα
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας