Ντιλάν Γεσιλγκιόζ
Θα γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας μια Τουρκάλα πρόσφυγας η οποία έχει περάσει και από την Κω; Όλα είναι πιθανά στις εκλογές που διεξάγονται αύριο Τετάρτη, με την 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ να θεωρείται φαβορί για την πρωθυπουργία.
«Ηρθα σε αυτήν τη χώρα ως οκτάχρονη πρόσφυγας», δήλωνε πρόσφατα η γεννημένη στην Τουρκία πολιτικός η οποία διαδέχθηκε τον Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).
Σύμφωνα με το Politico, «μια πρώην πρόσφυγας, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, η οποία διαδέχθηκε τον Ρούτε στην ηγεσία του κόμματος VVD, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το VVD της Γεσιλγκιόζ προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 26%,ενώ ακολουθούν: το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ, η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA) του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς.
Η γεννηθείσα στην Αγκυρα το 1977 Γεσιλγκιόζ ήρθε στην Ολλανδία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως αιτούσα άσυλο. Ο κουρδικής καταγωγής πατέρας της, Γιουτζέλ Γεσιλγκιόζ, ήταν αριστερός συνδικαλιστής ο οποίος πήρε την οικογένειά του και έφυγε από την Τουρκία «κυνηγημένος» από τη χούντα του Εβρέν. Η μικρή Ντιλάν και η οικογένειά της είχαν μάλιστα τότε, το 1984, φθάσει αρχικά με σκάφος στην Κω προτού καταλήξουν αργότερα στην Ολλανδία ζητώντας εκεί άσυλο.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους, όπως είναι το πλήρες όνομά της, θα εκλεγόταν βουλευτής, και μερικά χρόνια αργότερα, το 2022, θα γινόταν υπουργός Δικαιοσύνης.
Το VVD της Γεσιλγκιόζ έρχεται πρώτο στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, ενώ ο Πίτερ Ομτσιχτ, που θεωρείται ο κορυφαίος μεταξύ των αντιπάλων της Γεσιλγκιόζ, λέγεται ότι μπορεί να μην ενδιαφερθεί για τη θέση του πρωθυπουργού εάν συμμετάσχει σε έναν επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές πρωθυπουργοποίησης της 46χρονης.
Σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό
Ειδικά ωστόσο ως προς το μεταναστευτικό, η νέα επικεφαλής του VVD κατεβαίνει με σκληρή γραμμή προτείνοντας: την υιοθέτηση ενός συστήματος χορήγησης ασύλου δύο σταδίων, την κατάργηση του δικαιώματος μόνιμης κατοικίας, τη χορήγηση ολλανδικής υπηκοότητας ύστερα από ένα διάστημα δέκα ετών κ.ά.
«Υπάρχει εισροή πάρα πολλών ανθρώπων (σ.σ. στην Ολλανδία), όχι μόνο αιτούντων άσυλο αλλά και μεταναστών εργαζομένων καθώς και φοιτητών από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε την ικανότητα να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες», δηλώνει από την πλευρά της η Γεσιλγκιόζ η οποία έχει το προφίλ της εργασιομανούς πολιτικού (που έχει πάθος με τη φυσική άσκηση και την υγιεινή διατροφή) αλλά και της σκληρής διαπραγματεύτριας. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει συγκρατημένη αδημονία όχι μόνο εντός των ολλανδικών συνόρων αλλά και στις Βρυξέλλες.
Η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας του Άμστερνταμ δηλώνει άθεη και είναι παντρεμένη από το 2013 με τον Ολλανδοεβραίο Ρενέ Ζεγκέριους, χωρίς να έχουν παιδιά. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συνέχισε με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου το 2003 πάνω στο τρίπτυχο Πολιτισμός, Οργάνωση και Διοίκηση. Αφού πειραματίστηκε με όλα τα κόμματα της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές, τους Εργατικούς και τους Πράσινους, κατέληξε το 2014 δημοτική σύμβουλος των Φιλελευθέρων στο Άμστερνταμ.
Την περίοδο της θητείας της άφησε το στίγμα της στην ολλανδική πρωτεύουσα δίνοντας μάχη για την ποινικοποίηση της δημόσιας παρενόχλησης κατά των γυναικών και των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Το 2017 μπήκε στη Βουλή με το κόμμα του Ρούτε, στο οποίο διετέλεσε υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής, πριν καταλήξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης:
Στις κάλπες οι Ολλανδοί: Εκλογικό θρίλερ θα καθορίσει τον διάδοχο του Μαρκ Ρούτε στην πρωθυπουργία
Ολλανδία: Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια