ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική επερώτηση της τουρκικής καταγωγής βουλευτού της Αριστεράς (Die Linke) από κοινού με τους βουλευτές Αλί Αλ Νταϊλαμί, Αντρέι Χούνκο, Ζακλίν Νάστιτς και Σέρεν Πέλμαν προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με τις άδειες, τον όγκο και τη φύση των γερμανικών εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία το 2022.
Συνολικά 11 άδειες για εξαγωγές όπλων ύψους 3,94 εκατομμυρίων ευρώ
Η γερμανική κυβέρνηση απαντά στην επερώτησηδίνοντας καταρχάς τα εξής στοιχεία: Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 26 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκαν 11 μεμονωμένες άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία συνολικής αξίας 3,94 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη: 11,1 εκατομ.ευρώ το 2021, 22,9 εκατομ. ευρώ το 2020, 26,1 εκατ. ευρώ το 2019. Οι φετινές εξαγωγές αφορούν ειδικότερα “δύο φρεγάτες και μια φορτηγίδα προς ανακύκλωση και λοιπά όπλα”.
Σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς χορήγησης αδειών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαγωγές όπλων μικρότερης οικονομικής αξίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία: όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία που υποβλήθηκαν για το 2022, εγκρίθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή με απλά λόγια καμία απόρριψη σε αίτημα για γερμανικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δεν δόθηκε καμία άδεια για οπλικά συστήματα που υπάγονται στη λίστα “αγαθών” για κάθε είδους χρήση σε υποβρύχια αλλά ούτε και στη λίστα αντικειμένων που προορίζονται για χρήση ή εγκατάσταση σε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ντρόουν (πχ. τορπίλες, βόμβες κλπ).
Διέψευσε τα δημοσιεύμα
Σειρά ερωτήσεων αφορά όμως και την Κύπρο και συγκεκριμένα πληροφορίες α).για σχέδια αγοράς από τη Λευκωσία του ισραηλινού συστήματος Iron Dome ως αντάλλαγμα για την αποστολή σοβιετικού τύπου συστημάτων Tor-M1 και Buk-M1 στην Ουκρανία και β) ενδεχόμενη αγορά από την Κύπρο 175 κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Spike και εξαρτημάτων τους.
Η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι “δεν έχει πληροφόρηση” για σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Κλείνοντας, σε ερώτηση σχετικά με την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε ψήφισμα του κυπριακού κοινοβουλίου, το οποίο καλεί ουσιαστικά το Βερολίνο να υποστηρίξει άμεσα την απόσυρση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που βρίσκονται στα κατεχόμενα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση επικαλούμενη “το απόρρητο των συνομιλιών”.
“Κοροϊδία” η στάση της Γερμανίας για τα Leopard στα κατεχόμενα
“Λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας κατά των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα στη Συρία και το Ιράκ καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της Αρμενίας, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει όλες τις προμήθειες όπλων στον αυταρχικό Ερντογάν” αναφέρει η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν από το Κόμμα της Αριστεράς μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της DW αναφορικά με την επερώτησή της και την απάντηση που έλαβε από την πλευρά της καγκελαρίας.
Η ίδια μάλιστα συμπληρώνει ότι “αποτελεί σκέτη κοροϊδία το γεγονός ότι η γερμανική συγκυβέρνηση δεν πιέζει τελικά δημόσια για την απόσυρση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχει παράνομα η Τουρκία”.
“Προσανατολισμένη στη σύγκρουση η τουρκική εξωτερική πολιτική”
Ενδιαφέρον όμως έχει και το εισαγωγικό σημείωμα της επερώτησης που κατέθεσε η Σεβίμ Νταγκντελέν με τους υπόλοιπους βουλευτές. “Σύμφωνα με την Επισημονική Υπηρεσία της γερμανικής βουλής, ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο Εθνικιστή και πρωταγωνιστή σε μια Αναγέννηση του ισλαμικού κόσμου συνολικά, έχοντας ως υπόβαθρο την ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό συνεπάγεται μια τουρκική εξωτερική πολιτική, με ολοένα πιο παρεμβατικό και συνεπώς προσανατολισμένο στη σύγκρουση χαρακτήρα – για παράδειγμα στο βόρειο Ιράκ, στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια ώρα κατά τις προετοιμασίες για μια πέμπτη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος από τον Φεβρουάριο του 2022 θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές” αναφέρει μεταξύ άλλων η επερώτηση.
Οι βουλευτές της Αριστεράς υπενθυμίζουν όμως και την στάση της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ελλάδας βάσει δηλώσεων από τον Ιούνιο του 2022 καθώς και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ. Παρουσιάζουν εκτενώς στοιχεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις παράνομες τουρκικές υπερπτήσεις που έχουν καταγραφεί μέσα στη χρονιά και υπενθυμίζουν αναλυτικά το ιστορικό του Κυπριακού.
Ενδιαφέρον έχει όμως και η εξής σημείωση από τους Γερμανούς βουλευτές: “Εδώ και χρόνια, η σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας (σσ: νατοϊκών εταίρων) κλιμακώνεται. Ελλάδα και Τουρκία εμπλέκονται σε ένα επικίνδυνο ράλι εξοπλισμών, μεταξύ άλλων και με γερμανικά όπλα. Από το 2000 οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας έχουν εγκρίνει εξαγωγές όπλων τόσο προς την Ελλάδα ( 2,5 δισ. ευρώ) όσο και προς την Τουρκία (2,6 δισ. ευρώ)”.
Διαβάστε επίσης
Λεμέρ: «Μας ανησυχούν οι αποφάσεις των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού»
Εκλογές στις ΗΠΑ-Έλον Μάσκ: «Ψηφίστε τους Ρεπουμπλικανούς»
Ζελένσκι: Οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων βοηθούν τον αμυντικό τομέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντέιβιντ Λάμι: Θα ακολουθούσαμε τη δέουσα διαδικασία εάν ο Νετανιάχου επισκεπτόταν το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γερμανία: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η συντριβή του αεροσκάφους της DHL συνδέεται με εκρηκτικό μηχανισμό
- Το ΕΒΕΑ είναι ο χρήσιμος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας
- Νετανιάχου: Ενέκρινε «επί της αρχής» την συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο