Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Νότια Αφρική: Το κόμμα ANC χάνει την πλειοψηφία στη βουλή για πρώτη φορά από το τέλος του απαρχτάιντ

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

Το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) πρόκειται να παραχωρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για πρώτη φορά από το τέλος του απαρτχάιντ.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 99% των ψήφων στις εκλογές της 29ης Μαΐου, το ANC παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 40,2% των ψήφων, ενώ το κόμμα  με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του ANC και  πρόεδρο της Χώρας Jacob Zuma συγκεντρώνει 14,8%, μόλις πέντε μήνες μετά την ίδρυσή του.

Η κατάρρευση του ANC από το 57,5% του 2019 έρχεται μετά από χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, που άφησαν το ένα τρίτο των Νοτιοαφρικανών άνεργο και τους οδήγησαν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την παροχή νερού και ρεύματος.

Αυτό ώθησε το πιο βιομηχανοποιημένο έθνος της Αφρικής σε αχαρτογράφητο έδαφος και οδήγησε πολιτικούς τόσο από το ίδιο το ANC όσο και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Δημοκρατική Συμμαχία (DA), στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού.

Η πτώση των ποσοστών του ANC του αφήνει την επιλογή να αναζητήσει συμμαχία είτε στα Αριστερά του, είτε με το κόμμα «uMkhonto weSizwe» του Zuma, γνωστό και ως MKP, είτε με τους λαϊκιστές «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας», είτε τέλος να στραφεί στην ίδια τη Δημοκρατική Συμμαχία,  η οποία  συγκέντρωσε το 21,7% των ψήφων.

Αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, οι ηγέτες της Δημοκρατικής Συμμαχίας σκέφτονται να επιδιώξουν έναν επίσημο συνασπισμό στον οποίο θα λαμβάνουν ορισμένες υπουργικές θέσεις και θα ελέγχουν πολλές επιτροπές χαρτοφυλακίου του κοινοβουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν από το Bloomberg. Ορισμένοι ηγέτες του DA έχουν εκφράσει, πάντως, την αντίθεσή τους στην ιδέα.

Εάν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, το DA θα ήθελε να συμπεριληφθούν ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα με τα οποία έχει συμμαχήσει προεκλογικά. Αυτά θα ήταν το «Inkatha Freedom Party» και πιθανώς το «Freedom Front Plus». Οι σύμμαχοι του νυν προέδρου Cyril Ramaphosa εντός του ANC τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με το DA, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή.

Η ηγεσία της DA θα συναντηθεί την Κυριακή για να συζητήσει την εκλογική της απόδοση και την προσέγγισή της απέναντι σε έναν συνασπισμό, δήλωσε ο  εκπρόσωπος του κόμματος.

«Σε αυτή τη φάση το κόμμα δεν έχει καταλήξει σε ποια προσέγγιση πρέπει να είναι», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ANC, Gwede Mantashe, είπε ότι το κόμμα δεν θα σχολιάσει τις συνομιλίες για τον συνασπισμό μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Ινδία: Νικητή των εκλογών τον Μόντι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Κόντρα Σκέρτσου-Κασσελάκη για τα κόλπα των πολυεθνικών: «Κοροϊδία» – «Υπερασπίζεται τις καταχρηστικές πρακτικές τους»

Αίγυπτος: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ για το «πλήρες άνοιγμα» του περάσματος της Ράφα