Με άδεια χέρια γυρνάει ο Σολτς από την Νορβηγία, καθώς αναφέρει πως δεν έχει άλλο αέριο. Με βαριά ατζέντα αν και μέσα Αυγούστου και βασικά θέματα την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, το μέλλον του ΝΑΤΟ και την κοινή γραμμή απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μόσχα ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε Σουηδία και Νορβηγία.

Η επίσπευση των εθνικών διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης τύπου του Όλαφ Σολτς με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, δεδομένου ότι 23 από τις 30 χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην κύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων, με μεγάλο αγκάθι την Τουρκία – το κοινοβούλιο της χώρας συγκαλείται σε σύνοδο μέσα στο φθινόπωρο με τους φόβους για καθυστερήσεις και άλλα τυπικά εμπόδια να μην έχουν αρθεί. “Είμαι σίγουρος ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα” ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντοντάν, ενώ η Σουηδή ομόλογός του θέλησε να τονίσει ότι η Σουηδία από την πλευρά της θα τηρήσει τη συμφωνία με την Τουρκία.

“Η Νορβηγία παρέχει το μάξιμουμ που μπορεί να διαθέσει”

Στο πεδίο του Ουκρανικού, ενδιαφέρον έχει ότι αμφότεροι οι δύο ηγέτες σε ερώτηση σχετικά με τον αν τα όπλα που παρέχει η Δύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν (και) για ανακατάληψη της Κριμαίας, δεν απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβάλλεται από το Κρεμλίνο ως “κόκκινη γραμμή” προς τη Δύση. Τα όπλα παρέχονται για τους αμυντικούς σκοπούς της Ουκρανίας, προς υπεράσπισή των εδαφών της, ανέφερε εμμέσως ο Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνοντας τη γνωστή πλέον ρήση του: “Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, είναι σημαντικό για την Ουκρανία και την Ευρώπη”.

Από την άλλη πλευρά στο επίκεντρο των επαφών Σολτς χθες στο Όσλο βρέθηκε η ενεργειακή συνεργασία Γερμανίας-Νορβηγίας, με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να απαντά ξεκάθαρα στον Όλαφ Σολτς: “Προς το παρόν η Νορβηγία δεν μπορεί να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη”.

Όπως τόνισε ο Γιόνας Γκερ Στέρε “η Νορβηγία προσφέρει ήδη το μάξιμουμ που μπορεί να διαθέσει”. Ταυτόχρονα εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μετ’ εμποδίων την απομάκρυνση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας. “Ό,τι μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα μετατραπεί σε ενέργεια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Απογόρευση βίζας σε Ρώσους πολίτες;

Ο Γερμανός καγκελάριος ευχαρίστησε τη Νορβηγία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει ήδη προσφέρει στην Ευρώπη, επαινώντας με τη σειρά του τις προσπάθειες της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση των δύο χωρών για στενότερη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Τέλος, ο Όλαφ Σολτς συμμετείχε στο Όσλο και σε σύνοδο χωρών της βόρειας Ευρώπης με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία με βασικό θέμα μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βίζας για Ρώσους πολίτες στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από πρόταση χωρών της ανατολικής Ευρώπης και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση. Ο καγκελάριος Σολτς βλέπει πάντως με σκεπτικισμό κάτι τέτοιο, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Γερμανούς και ξένους δημοσιογράφους. “Είναι ένας πόλεμος του Πούτιν και όχι των Ρώσων” δήλωσε χαρακτηριστικά από το Όσλο.

Διαβάστε επίσης

Gazprom: Πιθανότητα εκτόξευσης των τιμών αερίου τον χειμώνα

Γερμανία: Μείωση 15% στη κατανάλωση φυσικού αερίου στο α’ εξάμηνο

Συρία: Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε τουρκικά στρατεύματα και Κούρδους μαχητές