ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η 15η Νοεμβρίου 1983 δεν είναι μόνο μία θλιβερή ημερομηνία. Είναι η απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής, αλλά και της ληξιαρχικής διχοτόμησης της Κύπρου, κάτι το οποίο ποτέ δεν θα επιτρέψουμε ποτέ.», ανέφερε στο μήνυμα του για την θλιβερή επέτειο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η πολυετής προσπάθεια της Τουρκίας για πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση του μορφώματος που δημιούργησε και συντηρεί στα κατεχόμενα, παραμένει χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη αναγνωρισμένη Αρχή στην κυπριακή επικράτεια. H παρανομία δεν παράγει Δίκαιο.», τονίζει ο Κύπριος πρόεδρος.
Αναλυτικά, η δήλωση του Χριστοδουλίδη:
«Η 15η Νοεμβρίου 1983 δεν είναι μόνο μια θλιβερή ημερομηνία. Είναι η απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής, αλλά και της ληξιαρχικής διχοτόμησης της Κύπρου, κάτι το οποίο ποτέ δεν θα επιτρέψουμε και ποτέ δεν θα δεχθούμε.
Η πολυετής προσπάθεια της Τουρκίας για πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση του μορφώματος που δημιούργησε και συντηρεί στα κατεχόμενα, παραμένει χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη αναγνωρισμένη Αρχή στην κυπριακή επικράτεια, η οποία-και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε- εδώ και 20 χρόνια είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας.
H παρανομία δεν παράγει Δίκαιο.
Η σημερινή μέρα λειτουργεί, επίσης, ως υπόμνηση του βαρύτατου χρέους μας να εργαστούμε για ανατροπή των δεδομένων που προκάλεσε η παράνομη τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας το 1974 και η συνεχιζόμενη εδώ και 50 χρόνια παρουσία στρατευμάτων κατοχής, κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με ζητούμενο την απελευθέρωση της χώρας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωσή της, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πέραν του διεθνούς δικαίου, στην προμετωπίδα της προσπάθειας που διεξάγω για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επίλυση του Κυπριακού, είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθούμε για να εδραιώσουμε τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, διευρύνουμε τους παράγοντες ισχύος, αυξάνουμε το διπλωματικό μας αποτύπωμα και δημιουργούμε στρατηγικές συνέργειες που μας βοηθούν δραστηριοποιούμαστε μακριά από φοβικά σύνδρομα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η αστάθεια και η αβεβαιότητα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό σπίτι όλων των νομίμων πολιτών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για τους οποίους εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας.»
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο
Euroxx: Αισιοδοξία και αύξηση τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ