Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

New York Times: Ο Χαμενεΐ έχει δώσει εντολή για άμεσο πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Εντολή στο Ιράν για άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτης της Χαμά στη Τεχεράνη, φέρεται να έχει δώσει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τους New York Times, η οποία επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Χαμενεΐ έδωσε την εντολή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή επίθεσή του στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας του, στη Δαμασκό της Συρίας. Ωστόσο, η επίθεση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη, με τη ζημιά που προκλήθηκε να είναι μικρή.

Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα βαθμολογήσει και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.