Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας- σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο 62χρονος Ισμαήλ Χανίγια υπήρξε για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς και εξέχον μέλος της οργάνωσης από το 1980.

Διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης – διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Χανίγια έχασε τρεις γιους και τέσσερα εγγόνια σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε τότε ο ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

Βομβαρδισμός στη Βηρυτό: Νεκρός ο Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ λέει ο Ισραηλινός στρατός

Νωρίτερα, οι IDF επιβεβαίωσαν ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.

Σε δήλωση τους ανέφεραν ότι ο Σουκρ γνωστός και ως Χατζ Μοχσίν είναι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ.

Ο Σουκρ συμμετείχε στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό σώμα της Χεζμπολάχ, και θεωρήθηκε επικεφαλής του στρατηγικού τμήματός της.

Το IDF λέει ότι ήταν επίσης ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, περιγράφοντάς τον ως «δεξί του χέρι».

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Σουκρ διαχειρίζεται τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του φονικού χτυπήματος στο Γκολάν το Σαββατοκύριακο, σκοτώνοντας 12 παιδιά, σύμφωνα με τον στρατό.

Οι IDF είπαν ότι ήταν «υπεύθυνος για την πλειονότητα των πιο προηγμένων όπλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με ακρίβεια καθοδήγησης, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και UAV» και για τη «συγκέντρωση δυνάμεων, τον σχεδιασμό» της τρομοκρατικής ομάδας και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Κράτους του Ισραήλ».

Εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ το 1985 και έχει αναλάβει πολλές ανώτερες θέσεις. Το IDF λέει ότι τη δεκαετία του 1990 προώθησε πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον του IDF και του συμμαχικού στρατού του Νοτίου Λιβάνου και το 2000 συμμετείχε στην απαγωγή τριών Ισραηλινών στρατιωτών σε μια επίθεση στην περιοχή Mount Dov.

Διαβάστε επίσης:

Βομβαρδισμός στη Βηρυτό: Νεκρός ο Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ λέει ο Ισραηλινός στρατός

Τέλος χρόνου για την έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος – Γιατί έκανε «κοιλιά» η υποβολή των δηλώσεων

Μόνο για jet-setters τα εξοχικά στις Κυκλάδες: Έως 38.000 ευρώ το τετραγωνικό στη Μύκονο