• Διεθνής πολιτική

    Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Ποιoς είναι ο 58χρονος βασικός ύποπτος που συνελήφθη – Τι λέει το FBI

    • NewsRoom
    Ο 58χρονος συλληφθείς

    Ο 58χρονος συλληφθείς


    Ο 58χρονος συλληφθείς για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι υποστηρικτής της Ουκρανίας και είχε κάνει δωρεές στους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με δικές του αναρτήσεις στα σόσιαλ το 2016 είχε υποστηρίξει τον Ρεπουμπλικκανό υποψήφιο.

    «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς», ανέφερε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ από το γήπεδο γκολφ του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα μία νέα «απόπειρα δολοφονίας» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που έπαιζε γκολφ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Αμερικανικά ΜΜΕ, ένας άνδρας, εντοπίστηκε μερικά μέτρα μακριά από τον Τραμπ, έχοντας στα χέρια του ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου ΑΚ-47. Το FBI αντιμετωπίζει το γεγονός ως απόπειρα δολοφονίας, η οποία έρχεται δύο μήνες μετά την πρώτη, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

    Ο ύποπτος για τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας, που συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, είναι 58 ετών, φανατικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, απογοητεύμενος από τον Τραμπ και είχε κάνει δωρεές στους Δημοκρατικούς.

    Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να πυροβολήσει προς τον Τραμπ, ο οποίος είναι «σώος και αβλαβής».

    Η στιγμή της σύλληψης

    Σύμφωνα με τον σερίφη του Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσο ο Ρουθ βρισκόταν 400 με 500 μέτρα μακριά από τον πρώην πρόεδρο κρυμμένος μέσα σε θάμνους, ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ σε κοντινή απόσταση.

    «O ένοπλος είχε ένα τουφέκι τύπου ΑΚ με διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης κρεμασμένα σε έναν φράχτη και μια κάμερα GoPro», προσέθεσε, με το FBI να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφία από τα εν λόγω σακίδια.

    Στο περιστατικό έπεσαν τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί από την Αστυνομία, καθώς μετά τον εντοπισμό του ο 58χρονος τράπηκε σε φυγή με το αμάξι του, πετώντας το τουφέκι και τα σακίδια.

    Μάρτυρας, ωστόσο κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες του αυτοκινήτου και της πινακίδας κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια, οι αρχές έστειλαν σήμα στις κρατικές υπηρεσίες με τις πληροφορίες για το όχημα, γεγονός που οδήγησε τους αναπληρωτές του σερίφη στη γειτονική κομητεία Μάρτιν να σταματήσουν και να συλλάβουν τον ύποπτο στο I-95.

    Ο Τραμπ έστειλε ένα email στη λίστα χρηματοδοτών της καμπάνιας του λέγοντας ότι «σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση όπου βρισκόμουν, αλλά πριν αρχίσουν οι φήμες να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, θέλω να ακούσετε πρώτα αυτό: Είμαι ασφαλής και καλά!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα, σύμφωνα με ένα email που είδε το Reuters.

    Ποιος είναι ο άνδρας που ήθελε να πυροβολήσει τον Τραμπ
    Ο 58χρονος Ρουθ ζούσε στη Βόρεια Καρολίνα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, προτού μετακομίσει στην Καάουα της Χαβάης το 2018. Εκεί, μαζί με τον γιο τους λειτουργούσαν μία εταιρεία κατασκευής υπόστεγων.

    Τον Ιούνιο του 2020, έκανε μια ανάρτηση στο X, με την οποία ζητούσε από τον τότε πρόεδρο Τραμπ να κερδίσει την επανεκλογή του εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα που θα διέταζε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διώκει την παραβατική συμπεριφορά της αστυνομίας.

    Εκείνη τη χρονιά, έκανε επίσης ανάρτηση για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών για την προεδρία της τότε αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη, η οποία έκτοτε μετατόπισε την υποστήριξή της προς τον Τραμπ.

    Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αναρτήσεις του φαίνεται να εκφράζουν την απογοήτευση για τον Τραμπ και την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

    Τον Ιούλιο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ο Ρούθ προέτρεψε τον Μπάιντεν και τη Χάρις να επισκεφθούν τους τραυματίες των πυροβολισμών στο νοσοκομείο και να παραστούν στην κηδεία του πυροσβέστη που σκοτώθηκε στη συγκέντρωση.

    «Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα γι’ αυτούς… δείξτε στον κόσμο τι σημαίνει συμπόνια και ανθρωπιά», ανέφερε.

    Τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων δείχνουν ότι εγγράφηκε ως ανένταχτος ψηφοφόρος στη Βόρεια Καρολίνα το 2012, ενώ πιο πρόσφατα ψήφισε αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας τον Μάρτιο του 2024.

    Σύμφωνα με το CNN Ρούθ έκανε επίσης 19 μικρές δωρεές συνολικού ύψους 140 δολαρίων από το 2019 στην ActBlue, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αρχεία χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας.

    Φέρεται επίσης να έχει συλληφθεί στο παρελθόν οκτώ φορές, κυρίως για μικροαδικήματα.

    Η υποστήριξη στην Ουκρανία

    Με βάση τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ο 58χρονος, εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας και της Ταΐβάν, στις συγκρούσεις τους με τη Ρωσία και την Κίνα αντίστοιχα. Εχει επισκεφτεί, σύμφωνα με όσα δήλωνε, το Κίεβο και ισχυριζόταν πως θα πολεμούσε στην πρώτη γραμμή αν του επιτρεπόταν.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι λογαριασμοί του Ρούθ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκαν στην «αυτοαποκαλούμενη εμπλοκή» του στον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης προσπάθειάς του να στρατολογήσει στρατιώτες για να πολεμήσουν στη σύγκρουση.

    Μάλιστα, είχε μιλήσει στο παρελθόν στους New York Times για την προσπάθειά του να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2023, ο Ρουθ είπε στους Times ότι είχε περάσει αρκετούς μήνες στην Ουκρανία το 2022.

    Έκθεση του Semafor ανέφερε τον Ρουθ ως επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Εθελοντών (IVC) στην Ουκρανία.

    Οι αντιδράσεις Μπάιντεν – Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

    «Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την απόπειρα δολοφονίας κατά Τράμπ

    ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στη λέσχη γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ: «Μισώ την Τέιλορ Σουίφτ!» – Γιατί κινδυνεύει να χάσει χιλιάδες ψηφοφόρους



    ΣΧΟΛΙΑ