ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ εξετάζουν πρόταση για την απόσυρση έως και 10.000 Αμερικανών στρατιωτών από την ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρει το NBC News που επικαλείται έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ενήμερους για τη συζήτηση. Η προοπτική προκαλεί ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η πρόταση αφορά μονάδες από τις περίπου 20.000 δυνάμεις που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της άμυνας κρατών μελών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την εμπόλεμη χώρα. Αν και οι αριθμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η πρόταση ενδέχεται να οδηγήσει στην αποχώρηση έως και του μισού αυτού του στρατεύματος.
Οι συζητήσεις για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πείσει τον Πούτιν να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός. Όλοι οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο NBC News υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν λεπτομέρειες του σχεδίου που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εφόσον το Πεντάγωνο υιοθετήσει την πρόταση, θα ενισχυθούν οι φόβοι πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τους παραδοσιακούς τους συμμάχους. Όπως τονίζουν, η Ρωσία ενδέχεται να εκλάβει τη μείωση της παρουσίας ως ένδειξη αδυναμίας αποτροπής, γεγονός που θα ενισχύσει την προθυμία της να παρέμβει με διάφορους τρόπους στην Ευρώπη.
Ο Σεθ Τζόουνς, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, σχολίασε ότι «οι Ρώσοι θα αξιολογήσουν την αποδυνάμωση των αμερικανικών δυνάμεων ως εξασθένιση της αποτροπής και θα αυξήσουν τη διάθεσή τους να αναμειχθούν ποικιλοτρόπως στην ευρωπαϊκή σκηνή».
Στροφή στην Κίνα και αποδέσμευση από την Ευρώπη
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη για την άμυνά τους, προκειμένου οι ΗΠΑ να στρέψουν το στρατιωτικό τους βάρος στην Κίνα και σε άλλες προτεραιότητες. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο, δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως «οι σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες δεν επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν προσηλωμένες στην ασφάλεια της Ευρώπης». Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων της και στην αντιμετώπιση της Κίνας, πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Ελμπριτζ Κόλμπι, τρίτος στην ιεραρχία του Πενταγώνου, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της αποδέσμευσης δυνάμεων από την Ευρώπη, ώστε να δοθεί έμφαση στην Κίνα.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε δημόσια σκεπτικισμό για το σχέδιο. «Κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η στιγμή για δραστική μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στην Ευρώπη», δήλωσε σε ακρόαση την Πέμπτη, χωρίς να ονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα. «Με ανησυχούν αυτές οι βαθιά παραπλανητικές και επικίνδυνες απόψεις ορισμένων γραφειοκρατών στο Υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε, κατηγορώντας τους ότι δρουν χωρίς συντονισμό με τον υπουργό Άμυνας.
Ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος εξετάζει διαρκώς τις αναπτύξεις και τις προτεραιότητες ώστε να διασφαλίσει ότι βάζει την Αμερική Πρώτα». Η σταδιακή μείωση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην Ευρώπη θεωρείται πως μπορεί να εξοικονομήσει πόρους για άλλες προτεραιότητες, όπως η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και η μετατόπιση βαρών προς την Ασία.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Επίσκεψη στη Βηρυτό – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας
Γκρίφιν για δασμούς Τραμπ: Ο μεγιστάνας μιλά για ένα «τεράστιο λάθος κατά της μεσαίας τάξης»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
