• Διεθνής πολιτική

    Ναβάλνι: Νέες κυρώσεις από την ΕΕ για την δηλητηρίαση

    • NewsRoom

    Αλέξει Ναβάλνι


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε ακόμη οκτώ Ρώσους που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στοχεύοντας υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών FSB και ειδικούς σε χημικά όπλα, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σιβηρία το 2020, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη από πολλά ευρωπαϊκά ιατρικά ιδρύματα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

    “Όσον αφορά την υπόθεση Ναβάλνι, οι νέες καταχωρίσεις [στη λίστα των κυρώσεων] περιλαμβάνουν στελέχη και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και Ρώσους εμπειρογνώμονες στα χημικά όπλα”, αναφέρει η Ε.Ε. σε δήλωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Ο Ναβάλνι, ο πιο εξέχων εγχώριος επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία στις αρχές του 2021 μετά από μήνες ιατρικής περίθαλψης στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters.

    Εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικά 11-1/2 ετών για απάτη, περιφρόνηση του δικαστηρίου και παραβιάσεις της αποφυλάκισης υπό όρους, όλες τις οποίες απορρίπτει ως πλαστές κατηγορίες με στόχο τη φίμωσή του.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: «Σημαντική νίκη της Ουκρανίας η ανακατάληψη της Χερσώνας»

    Γάλλος Υπ. Εσωτερικών: «Οι Βρετανοί χρειάζεται να αλλάξουν την μεταναστευτική τους προσέγγιση»

    ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ