Η άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα δείχνει “τη δέσμευση” της χώρας απέναντι στο κράτος δικαίου, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση της με τη Σεούλ.

«Πιστεύω πως η ανακοίνωση του τέλους του στρατιωτικού νόμου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Νότιας Κορέας απέναντι στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος Γιουν σοκ-γελ επέβαλε στρατιωτικό νόμο αργά χθες, Τρίτη, προτού άρει το μέτρο αυτό μόλις έξι ώρες αργότερα υπό την πίεση των βουλευτών και των διαδηλωτών στους δρόμους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαίρεται με την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

«Επαναβεβαιώνουμε τη στενή στρατηγική σύμπραξή μας με τη Δημοκρατία της Κορέας, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Ανίτα Χίπερ.

Από την πλευρά της, η Κίνα “σημείωσε” την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, η οποία έχει αρθεί πλέον, αλλά “δεν θα κάνει σχόλια” για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας, η Κίνα δεν θα κάνει σχόλια… Ελπίζουμε πως η Νότια Κορέα θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των θεσμών επί τόπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν, σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

 

Διαβάστε επίσης 

Μαρκ Ρούτε: «Ακλόνητη» η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Νότια Κορέα

Νότια Κορέα: Μέρα οργής στη Σεούλ μετά την προσπάθεια επίδειξης δύναμης του προέδρου

Έλληνες εφοπλιστές: Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Νότιο Κορέα- Ναυπηγούν συνολικά 105 πλοία