• Διεθνής πολιτική

    Μοσάντ: Το Ισραήλ μελετά την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας

    Φωτογραφία αρχείου | Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Φωτογραφία αρχείου | Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


    Το Ισραήλ μελετά την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση που θα περιλαμβάνει συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει με δήλωση της η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ .

    «Οι μεσολαβητές της συμφωνίας των ομήρων έδωσαν την απάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στο περίγραμμα της συμφωνίας για τους όμηρους. Το Ισραήλ εξετάζει την απάντηση και θα απαντήσει στους μεσολαβητές», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκ μέρους της Μοσάντ.κή σελίδα μας.

    Η δήλωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και η Χαμάς δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters για σχόλιο.

    Διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν εδώ και μήνες να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των 120 εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα, αλλά οι προσπάθειές τους έχουν σταματήσει.

    Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να φέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

    Το Ισραήλ, από την πλευρά του, λέει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις στις μάχες, μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

    Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν περίπου 250 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς. Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως αντίποινα έχει οδηγήσει στον θάνατο σχεδόν 38.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει αφήσει ερείπια στον βαριά δομημένο παράκτιο θύλακα.

    Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στο τραπέζι, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων σε δύο φάσεις.

    Προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων, με την ανοικοδόμηση της Γάζας και την επιστροφή των λειψάνων των νεκρών ομήρων σε τρίτη φάση.

    Διαβάστε επίσης

    Μάνος Μανουσάκης για Great Sea Interconnector: Αν δεν αλλάξει η απόφαση της ΡΑΕ Κύπρου το έργο σταματά

    Πέθανε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου – Είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία επί πολλά χρόνια

    Γερμανία: Επίκαιρη συζήτηση στην Bundestag για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη



    ΣΧΟΛΙΑ