• Διεθνής πολιτική

    Μόναχο: Πυροβολισμοί κοντά στο προξενείο του Ισραήλ, ανήμερα της επετείου της «Σφαγής του Μονάχου» – Ένας νεκρός (upd)

    • NewsRoom


    Περιστατικό πυροβολισμών έξω από το ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο, κοντά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για την ναζιστική περίοδο και στο προξενείο του Ισραήλ, σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, ανήμερα της επετείου της «Σφαγής του Μονάχου» της τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών, το 1972.

    Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας ύποπτος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από την αστυνομία αφού άνοιξε πυρ στην περιοχή. Παραμένει ασαφές αν το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία.

    Η αστυνομία του Μονάχου ζήτησε από το κοινό να αποφύγει την περιοχή κοντά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Ναζιστικής Ιστορίας της πόλης μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

    Επίσης, η αστυνομία ανέφερε ότι έχει αναπτυχθεί ένα ελικόπτερο στην περιοχή για να τους παρέχει καλύτερη επισκόπηση της κατάστασης.

    Το κέντρο, το οποίο καταγράφει την ιστορία της ναζιστικής δικτατορίας, βρίσκεται κοντά στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ στη γειτονιά Maxvorstadt του Μονάχου. Σε δεύτερο μήνυμα, η αστυνομία πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλους υπόπτους σε σχέση με την επιχείρηση.

    «Πολλές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο του περιστατικού και ξεκαθαρίζουν την κατάσταση», καταλήγει η νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Όσο περνάει η ώρα νέα βίντεο ανεβαίνουν στο διαδίκτυο που δείχνουν την στιγμή των πυροβολισμών. Σύμφωνα με αυτά ένας καταιγισμός πυροβολισμών φέρεται να έχει πέσει ανάμεσα στην αστυνομία και τον δράστη.

    Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την τρομοκρατική ενέργεια του 1972, τρομοκράτες σκότωσαν 11 Ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση “Μαύρος Σεπτέμβρης”, που πήρε ομήρους τα μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό. Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, η επιχείρηση κατέληξε σε τραγωδία, με την απώλεια των ομήρων και αρκετών δραστών.

    Το περιστατικό παραμένει ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελεί υπενθύμιση των συνεπειών της τρομοκρατίας.

    Νεκρός ένας άνδρας

    Ο άνδρας που συμμετείχε νωρίτερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο υπέκυψε στο μεταξύ στα τραύματά του, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 09:00 (τοπική ώρα) ένας άνδρας με μακρύκανο όπλο έφθασε μπροστά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό και πυροβόλησε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το κτίριο.

    Αυστριακός, βοσνιακής καταγωγής ο δράστης της επίθεσης

    Ο άνδρας που άνοιξε νωρίτερα σήμερα πυρ εναντίον αστυνομικού φυλακίου έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο και τελικά έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ήταν ο Εμρά Ι., 18 ετών, Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής.

    Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς WDR, NDR και την Süddeutsche Zeitung, ο δράστης γεννήθηκε το 2006 στην Αυστρία και ζούσε στο Σάλτσμπουργκ. Το περιοδικό Der Spiegel και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» μεταδίδουν ακόμη ότι ο 18χρονος ήταν γνωστός στις αυστριακές αρχές ως ισλαμιστής και το 2023 είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αυστριακές αρχές είχαν βρει ανάλογο υλικό στο κινητό του, αλλά τελικά δεν προχώρησαν σε δίωξη.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος μιλά στην BILD, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά του δράστη. «Χρειάστηκαν κάποια λεπτά μέχρι να τον καταδιώξουν οι πρώτοι αστυνομικοί. Στη συνέχεια πυροβόλησαν τουλάχιστον 30-40 φορές και έπειτα τους άκουσα να φωνάζουν: Είναι στο έδαφος. Δεν κινείται πια», δήλωσε ο μάρτυρας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν ανακοίνωσε ότι ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Γνώριμος του FBI ήταν ο μακελάρης έφηβος της Τζόρτζια – Γιατί τον είχαν ανακρίνει οι αρχές

    Μόσχα: Δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το Κίεβο

    Έχασε τη μάχη με τη ζωή η μαραθωνοδρόμος Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι – Tης είχε βάλει φωτιά ο σύντροφός της



    ΣΧΟΛΙΑ