Η Μολδαβία προειδοποίησε σήμερα τον λαό της να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει μια «οξεία» ενεργειακή κρίση η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποδαυλίσει ταραχές, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της ενώ οι τιμές ανεβαίνουν.

Περίπου 50 χώρες και θεσμικά όργανα συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να υποσχεθούν βοήθεια στην Μολδαβία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε αρκετό … για να ζεστάνουμε και να φωτίσουμε τα σπίτια μας, και ακόμη και αν βρούμε, οι τιμές είναι απλησίαστες για τον λαό και την οικονομία μας. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική μας ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου στην ομιλία της προς τους αντιπροσώπους της συνάντησης.

«Ξέρω ότι όλοι στην Ευρώπη πληρώνουν πολύ υψηλές τιμές για την ενέργεια, αλλά οι ίδιες τιμές έχουν πολύ πιο καταστροφικές επιπτώσεις στη χώρα μας και στον λαό μας».

Η Μολδαβία, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει δεχθεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες ανά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αν και έχει ισχυρούς ιστορικούς και γλωσσικούς δεσμούς με τη γειτονική Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μολδαβία βασίζεται αποκλειστικά στη ρωσική Gazprom για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

Με την έλευση του χειμώνα και τη Μόσχα να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά περίπου 40%, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια στον πληθυσμό της.

Στις διασκέψεις δωρητών που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και το Βουκουρέστι νωρίτερα φέτος, δόθηκαν υποσχέσεις για βοήθεια ύψους 659 εκατομμυρίων ευρώ και 615 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις εν λόγω διασκέψεις δήλωσαν ότι οι αριθμοί αυτοί περιλάμβαναν κάποιες επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, χρηματοδότηση έργων και υποσχέσεις για χορήγηση χρημάτων στην οικονομία αντί για άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Μια διπλωματική πηγή που συμμετείχε στη διάσκεψη δήλωσε ότι δεν υπήρξαν πολλές νέες υποσχέσεις, αλλά μιλώντας στους αντιπροσώπους ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα παράσχει επιπλέον βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ για να συνδράμει τις άμεσες ανάγκες της Μολδαβίας.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κόπωση του πολέμου ή στην ιδέα ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», δήλωσε ο Μακρόν, υποσχόμενος να βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματά της.

Η Γερμανία είχε υποσχεθεί περίπου 32,5 εκατομμύρια ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδομές και βοήθεια στους πρόσφυγες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Δεν θα αφήσουμε τη Μολδαβία μόνη της στο κρύο ή στο σκοτάδι, ούτε σε μια διαφαινόμενη ύφεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης: 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Απειλητικός ο χειμώνας για την Ουκρανία

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας με αφορμή διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων στη Στοκχόλμη