• Διεθνής πολιτική

    Μιλέι: Περιοδεύει την υφήλιο αφήνοντας εμπόδια στο εσωτερικό

    • NewsRoom
    Χαβιέρ Μιλέι

    Χαβιέρ Μιλέι, πρόεδρος Αργεντινής


    Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, με τα στάσιμα οικονομικά μέτρα, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσει συχνά θορυβώδεις εμφανίσεις ενώπιον θαυμαστών και επενδυτών, από το Ισραήλ μέχρι την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

    «Μια υπέροχη συνάντηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει μια φιλελεύθερη Αργεντινή», έγραψε ο Μιλέι την Τρίτη στο X, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία μετά τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του OpenAI, Sam Altman, στο Σαν Φρανσίσκο.

    Στο έβδομο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο φιλελεύθερος έπληξε την Καλιφόρνια για να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Sundar Pichai της Google πριν προχωρήσει για να δει τον Tim Cook της Apple. Το πρόγραμμα της Πέμπτης είναι ο Mark Zuckerberg του Meta Platforms, καθώς ο Μιλέι υποστηρίζει τις επενδύσεις στην Αργεντινή και διαφημίζει τις προσπάθειές του να αναθεωρήσει ριζικά την βαριά προστατευτική και μελανιασμένη οικονομία της χώρας.

    «Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, το μόνο πράγμα που ξέρουμε είναι ότι θα είναι καλύτερα και θα είναι πολύ καλύτερα αν βγάλουμε το κράτος από τη ζωή μας», είπε ο Μιλέι ανάμεσα σε χειροκροτήματα την Τετάρτη στο Ινστιτούτο Hoover του πανεπιστημίου Stanford.

    Στην ωριαία ομιλία του, ο Μιλέι μίλησε για το νέο του βιβλίο – «Capitalism, Socialism and the Neoclassical Trap» – και συναντήθηκε με την Condoleezza Rice, την πρώην υπουργό Εξωτερικών που είναι διευθύντρια του think tank.

    Το οικονομικό πρόγραμμα του Μιλέι που προκαλεί σοκ και δέος και η εκκεντρική προσωπικότητά του -ονόμασε τους κλωνοποιημένους αγγλικούς μαστίφ του από τους οικονομολόγους της ελεύθερης αγοράς- έχουν προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής της  βιομηχανίας τεχνολογίας, όπου ορισμένοι συμμερίζονται τις φιλελεύθερες του απόψεις. Ο οικονομολόγος ευθυγραμμίζει εκ νέου την εξωτερική πολιτική της χώρας του με τις ΗΠΑ αφού οι αριστεροί προκάτοχοί του συμμάχησαν με την Κίνα, τη Βενεζουέλα και άλλους Αμερικανούς αντιπάλους.

    Ο Μιλέι πήγε στην Καλιφόρνια καθώς τα 46 εκατομμύρια άνθρωποι της χώρας του παρασύρονται από ένα επίπονο πρόγραμμα λιτότητας που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τον ετήσιο πληθωρισμό 289% και να περικόψει τους κανονισμούς που υπονομεύουν τις επιχειρήσεις. Οι βαθιές περικοπές δαπανών έχουν μειώσει το μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού στο 8,8% τον Απρίλιο από 26% τον Δεκέμβριο. Η Αργεντινή παρουσίασε το πρώτο τριμηνιαίο δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά από 16 χρόνια. Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν.

    Αλλά η φτώχεια έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 60% από 44% τον Δεκέμβριο. Αστυνομία, δάσκαλοι και γιατροί βγήκαν πρόσφατα στους δρόμους ζητώντας υψηλότερους μισθούς. Ελλείψεις φυσικού αερίου έπληξαν την Αργεντινή αυτή την εβδομάδα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

    Ο Μιλέι δεν έχει ακόμη κερδίσει την ψήφιση της νομοθεσίας στο Κογκρέσο, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητά του να εφαρμόσει τα οικονομικά του μέτρα. Δεν έχει ακόμη άρει τους ελέγχους συναλλάγματος λόγω σχετικής έλλειψης αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας.

    Τη Δευτέρα, ο Μιλέι άλλαξε τον αρχηγό του υπουργικού συμβουλίου του για να κερδίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία -όπου το κόμμα του έχει λιγότερο από το 10% των εδρών- το οποίο περιλαμβάνει 230 άρθρα που θα ιδιωτικοποιούσαν κρατικές εταιρείες, θα χαλαρώσουν τους αυστηρούς εργασιακούς κανονισμούς και θα παρέχουν κίνητρα για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις.

    «Έχει μερικά πραγματικά εμπόδια», είπε ο Michael Shifter, ανώτερος μελετητής στο Inter-American Dialogue με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος επικεντρώνεται στη Λατινική Αμερική. «Προσπαθεί να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή, και σίγουρα εδώ στις ΗΠΑ, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει, μπορεί να προσφέρει στο σπίτι του;»

    Μέχρι στιγμής τα αλλεπάλληλα ταξίδια του έχουν οδηγήσει σε συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, έναν συμπατριώτη της Αργεντινής, στο Βατικανό, και με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, ο οποίος αποκάλεσε τον Μιλέι «μεγάλο φίλο του εβραϊκού κράτους».

    Το ταξίδι του Μιλέι στην Καλιφόρνια, το τέταρτο του στις ΗΠΑ, σκοπεύει να βάλει την Αργεντινή στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Pichai της Google είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η εταιρεία θα υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αργεντινής, ενώ ο Μιλέι συζήτησε τη σημασία των κανονισμών που προάγουν την καινοτομία, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης της Αργεντινής.

    Η αντιπολίτευση της Αργεντινής – την οποία ο Μιλέι επικρίνει ως «πολιτική κάστα» – ισχυρίζεται ότι ενισχύει την προσωπική του επωνυμία ως ηγέτης ενός παγκόσμιου δεξιού πολιτικού κινήματος, αντί να ενεργεί ως αρχηγός κράτους.

    «Όταν πηγαίνει στο εξωτερικό το κάνει για προσωπικούς λόγους», είπε ο Martín Lousteau, γερουσιαστής από ένα κεντρώο κόμμα.

    Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τον Ιανουάριο, ο Μιλέι τάχθηκε ενάντια σε αυτό που έβλεπε ως αυξανόμενο κίνδυνο του σοσιαλισμού στα δυτικά έθνη. Αυτό ώθησε τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Elon Musk να γράψει το “So hot” σε μια επιθετική ανάρτηση στην πλατφόρμα του, X, επαινώντας την ομιλία.

    Ο Μιλέι παρέδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα τον Φεβρουάριο σε μια συντηρητική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, DC, όπου αγκάλιασε τον πρώην πρόεδρο Trump. Την περασμένη εβδομάδα, μίλησε σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη που διοργάνωσε το ισπανικό δεξιό κόμμα Vox, χαροποιώντας τους υποστηρικτές του όταν έλυσε τη διαμάχη με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, αφού ισχυρίστηκε ότι η σύζυγός του είναι διεφθαρμένη.

    Η Ισπανία ανακάλεσε οριστικά τον πρεσβευτή της από την Αργεντινή. Ο Σάντσεθ είπε ότι η σύζυγός του είναι «τίμιος επαγγελματίας» και ζήτησε συγγνώμη. Ο Μιλέι απάντησε ότι ήταν η κυβέρνηση Σάντσεθ που τον αδίκησε, καθώς Ισπανοί αξιωματούχοι και αριστεροί πολιτικοί τον είχαν ονομάσει φασίστα και άφησαν να εννοηθεί ότι είναι τοξικομανής.

    Ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, ο Μιλέι έχει λάβει υποστήριξη από ορισμένους εξέχοντες επενδυτές. Συναντήθηκε δύο φορές με τον Μασκ, ο οποίος συνέστησε στο X να επενδύσουν οι άνθρωποι στην Αργεντινή. Ο επιχειρηματίας κεφαλαιούχος Peter Thiel ταξίδεψε στην Αργεντινή για να δει τον Μιλέι.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τον Μιλέι δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικές νέες επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες περιμένουν να δουν εάν οι πολιτικές του είναι βιώσιμες σε μια χώρα που έχει αθετήσει το δημόσιο χρέος της εννέα φορές.

    «Είναι λογικό, οι ιδιωτικές εταιρείες να είναι πολύ διστακτικές όταν πρόκειται να επενδύσουν στην Αργεντινή, απλώς έχουν καεί πάρα πολλές φορές», δήλωσε ο Benjamin Gedan, διευθυντής του προγράμματος του Wilson Center για τη Λατινική Αμερική στην Ουάσιγκτον. «Αν δεν αρχίσει να δημιουργεί πραγματικές επενδύσεις μετά από όλο τον ενθουσιασμό για τις μεταρρυθμίσεις του υπέρ της αγοράς, τότε το έργο του θα καταρρεύσει πολύ σύντομα».

    Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μιλέι εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη στο εσωτερικό μεταξύ των ανθρώπων που είχαν βαρεθεί με δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης.

    Πριν πετάξει μέχρι την Καλιφόρνια, ο Μιλέι προσέλκυσε πλήθη θαυμαστών σε μια συναυλία στο Μπουένος Άιρες. Ο άγριος πρόεδρος, ο οποίος ήταν ο frontman ενός συγκροτήματος αφιερώματος των Rolling Stones, ανέβηκε επίσης στη σκηνή για να γράψει μερικές μελωδίες.

    «Είμαι ο βασιλιάς ενός ξεχασμένου κόσμου», τραγούδησε ο Μιλέι, φορώντας ένα μακρύ μαύρο δερμάτινο μπουφάν, καθώς επαναλάμβανε στίχους από το τραγούδι ενός τοπικού ροκ συγκροτήματος. «Είμαι ο βασιλιάς και θα σε καταστρέψω. Λαχταρώ όλη την κάστα».

    Διαβάστε επίσης:

    Mermeren Kombinat: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 2,80 ευρώ/μετοχή

    Ψάλτης: 4,4 δισ. ευρώ για «πράσινα δάνεια» την τριετία 2024-2026 – Απαιτείται καθαρό στρατηγικό σχέδιο

    ΟΛΠ: Στα 22,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ