ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόφαση 1701 προβλέπει ότι η μεθοριακή ζώνη του νοτίου Λιβάνου θα είναι απαλλαγμένη από όπλα και ένοπλες δυνάμεις πλην όσων ανήκουν στο κράτος του Λιβάνου.
Έπειτα από διασυνοριακές συγκρούσεις ενός έτους, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται πλέον σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Βηρυτό. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην εφημερίδα Figaro εκφράζει την ετοιμότητα της Τεχεράνης να διαπραγματευθεί με το Παρίσι κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο .
«Είμαστε έκπληκτοι από την θέση αυτή που συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις λιβανικές υποθέσεις και απόπειρα επιβολής μίας απορριφθείσας κηδεμονίας επί του Λιβάνου», δήλωσε ο Νατζίμπ Μικάτι, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ αποτελεί ζήτημα του κράτους του Λιβάνου, πρόσθεσε ο Νατζίμπ Μικάτι, ζητώντας επιπλέον από τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου να καλέσει τον ιρανό επιτετραμμένο στην Βηρυτό και να ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του.
Σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο Μοζτάμπα Αμάνι τραυματίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου από την έκρηξη του βομβητή του, όπως και εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ.
Είναι η πρώην φορά που ο Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ και μέλη της συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, υιοθετεί τέτοιες θέσεις.
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου είχε συναντήσει τον Νατζίμπ Μικάτι κατά την επίσκεψή του στην Βηρυτό στις 12 Οκτωβρίου. Κατά την διάρκειά της είχε καταγγείλει τα «εγκλήματα» του Ισραήλ που διεξάγει μαζικούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο και χερσαίες επιχειρήσεις στην ζώνη του νοτίου Λιβάνου.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είχε δηλώσει τότε ότι ενημέρωσε τον Μοχάμαντ-Μπαγέρ Καλιμπάφ, αλλά και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί που είχε επισκεφθεί νωρίτερα τον Λίβανο, «για την ανάγκη κατανόησης της κατάστασης του Λιβάνου, που υφίσταται μία πρωτοφανή ισραηλινή επίθεση» και είχε τονίσει ότι η κυβέρνησή του «καταβάλλει προσπάθειες μαζί με όλους τους φίλους του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ υπέρ κατάπαυσης του πυρός».
«Η UNIFIL θα παραμείνει παρά τις πολλαπλές σκόπιμες επιθέσεις που έχει δεχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις»
Κατ’ εφαρμογήν της απόφασης 1701, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναθέτει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ με την επωνυμία UNIFIL την παροχή βοήθειας στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου για να διασφαλισθεί ότι ο νότιος Λίβανος είναι απαλλαγμένος από μαχητές και όπλα άλλα από εκείνα που ανήκουν στην κυβέρνηση του Λιβάνου.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL έχουν αποτύχει στην αποστολή τους στην περιοχή και ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου την χερσαία επιχείρησή του κατά της Χεζμπολάχ παράλληλα με τον πόλεμο στην Γάζα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες αφού θέσεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο έχουν γίνει στόχος πυρών.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ήρθε η ώρα για την UNIFIL να αποσυρθεί.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντέιβιντ Ντάνον δήλωσε στο Reuters ότι περιμένει «μία πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά της Χεζμπολάχ».
Η παρούσα εντολή της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025.
Εκπρόσωπος της UNIFIL δήλωσε σήμερα ότι η ειρηνευτική δύναμη θα παραμείνει στις θέσεις της παρά τις πολλαπλές «σκόπιμες» επιθέσεις που έχει δεχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες.
«Πρέπει να μείνουμε, μας ζήτησαν να φύγουμε», δήλωσε από την Βηρυτό ο εκπρόσωπος της UNIFIL Αντρέα Τερέντι μέσω βιντεοσύνδεσης. «Η καταστροφή μεγάλου αριθμού χωριών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και πέραν αυτής είναι σοκαριστική», είπε αναφερόμενος στην γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή κατάρριψη drone κοντά στο πλοίο της UNIFIL που βρισκόταν ανοικτά των ακτών του Λιβάνου χθες, ο Αντρέα Τερέντι δήλωσε: «Το drone ερχόταν από τον νότο, αλλά έκανε κύκλους γύρω από το πλοίο και πλησίαζε πολύ, πολύ κοντά, σε απόσταση λίγων μέτρων από το πλοίο».
Σύμφωνα με τον Αντρέα Τερέντι, πολύμηνη έρευνα εντόπισε «ίχνος πιθανής χρήσης λευκού φωσφόρου» από τον ισραηλινό στρατό κοντά σε βάση της UNIFIL και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γνωρίζει την υπόθεση.
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν είναι απαγορευμένα ως χημικά όπλα και η χρήση τους από τον ισραηλινό στρατό είναι αποδεδειγμένη. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την δημιουργία προπετάσματος καπνού, την σήμανση στόχων και την πυρπόληση κτιρίων.
Αλλά, από την στιγμή που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και πυρκαγιές, οι διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν την χρήση τους κατά στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται σε περιοχές αμάχων.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Οι BRICS θα παραγάγουν τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ
ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ενισχύσουν τη δορυφορική κάλυψη της Αρκτικής