• Οικονομία

    Μεξικό: Βουτιά 7% σε μια εβδομάδα για το πέσο έφερε η νίκη της Σέινμπαουμ στις εκλογές

    Κλαούδια Σέινμπαουμ 

    Κλαούδια Σέινμπαουμ 


    Τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών ολοκληρώνει το μεξικάνικο πέσο, καθώς η νίκη του κυβερνώντος κόμματος Morena στις εκλογές ώθησε πολλούς στην αγορά συναλλάγματος να χαλαρώσουν μια από πιο διαδεδομένες θέσεις τους τα τελευταία χρόνια.

    Το πέσο υποχώρησε πάνω από 7% μετά τη απρόσμενα συντριπτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος και στα δύο σώματα της Βουλής, πυροδοτώντας φόβους πως οι νομοθέτες θα μπορούσαν να περάσουν μεταρρυθμίσεις που θα διαβρώσουν τους ελέγχους απέναντι στην εξουσία και θα αυξήσουν τις παρεμβάσεις στην οικονομία.

    Έτσι, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, από ένα από τα νομίσματα με τις κορυφαίες επιδόσεις φέτος έγινε ένα από τα χειρότερα.

    «Δεν είναι πλέον ο κίνδυνος αυτού που μπορούν να κάνουν, είναι η αναμενόμενη αντίδραση σε αυτό που πρόκειται να κάνουν», δήλωσε η Γκαμπριέλα Σίλερ, οικονομολόγος στη μεξικανική τράπεζα Grupo Financiero Base. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρόκειται να επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στο Μεξικό».

    Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις – που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του σημερινού Ανώτατου Δικαστηρίου με εκλεγμένους δικαστές και την εξάλειψη των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών – εμφανίστηκε σε όλη της τη διάσταση την Πέμπτη, όταν ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Κάτω Βουλή ανέφερε πως οι νομοθέτες θα αρχίσουν να προχωρούν στα νομοσχέδια τον Σεπτέμβριο, πριν καν η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ αναλάβει την εξουσία.  Τα σχόλια, τα οποία αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει, οδήγησαν το πέσο σε βουτιά σχεδόν 3% μέσα σε λίγα λεπτά.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με νέα του δήλωση προκάλεσε νέα αστάθεια στο πέσο. Ο AMLO, όπως είναι γνωστός, επανέλαβε ότι η δικαστική μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη για το καλό της χώρας. Ως αποτέλεσμα το πέσο βυθίστηκε επιπλέον 2%, για να  γίνει το νόμισμα με τις μεγαλύτερες απώλειες στον κόσμο.

    Αν και τα σχόλιά του δεν ήταν καινούργια – ο πρόεδρος έχει προαναγγείλει τη σημασία της μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας από πέρυσι – η αντίδραση της αγοράς σηματοδοτεί ότι οι έμποροι έχουν γίνει πιο ευαίσθητοι μετά τις εκλογές.

    «Τώρα έχουν την υπερπλειοψηφία, τώρα έχει σημασία», δήλωσε ο Μπενίτο Μπέρμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Λατινική Αμερική στη Natixis.

    Η  ηρεμία του προηγούμενου διαστήματος είχε βοηθήσει το πέσο να γίνει κορυφαία επιλογή στην αγορά συναλλάγματος για τις «συναλλαγές μεταφοράς», όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλότερου επιτοκίου για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης. Η σχετικά σταθερή πολιτική, τα υψηλά επιτόκια και η εγγύτητα με τις ΗΠΑ έκαναν το Μεξικό ένα σίγουρο στοίχημα, με το λεγόμενο «σούπερ πέσο» να αψηφά επανειλημμένα τις προβλέψεις ότι θα αποδυναμώσει.

    Οι απότομες κινήσεις αντικατοπτρίζουν πόσο πολυπληθές είχε γίνει το στοίχημα στην ανατίμηση του πέσο. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι asset managers συνέχιζαν να συσσωρεύονται, πιέζοντας τα καθαρά συμβόλαια για το νόμισμα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022.

    Ενώ η αγορά περίμενε ότι η Σέινμπαουμ θα κερδίσει, λίγοι προέβλεψαν ότι ο συνασπισμός του κυβερνώντος κόμματος θα έκανε τόσο ισχυρή εμφάνιση και στα δύο σώματα στη Βουλή, κερδίζοντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή και σχεδόν το ίδιο και στη Γερουσία. Αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα λειτούργησε ως σπινθήρα για να πυροδοτήσει το «stop loss» μεταξύ του τεράστιου όγκου στοιχημάτων για τα κέρδη του πέσο.

    Η τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές

    Η αντίδραση της αγοράς φάνηκε επίσης να εκπλήσσει τη Σέινμπαουμ και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το 2018, όταν η νίκη του AMLO πυροδότησε μια παρόμοια αντίδραση, η ομάδα του διοργάνωσε μια κλήση με επενδυτές το πρωί της επόμενης μέρας των εκλογών. Η εκστρατεία τηςΣέινμπαουμ  φαινόταν να μην είχε τέτοιο σχέδιο, καθώς το πέσο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας τις απώλειες κατά τις ώρες συναλλαγών στη Νέα Υόρκη.

    Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, η Σέινμπαουμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ, την επομένη των εκλογών, ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Rogelio Ramirez de la O θα παραμείνει στη θέση του. Παράλληλα, στάλθηκε σε επενδυτές μια πρόσκληση για τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τρίτης εστάλη στους επενδυτές.

    Αλλά η κλήση αντιμετώπισε πολλές τεχνικές δυσκολίες, αφού «ορδές» επενδυτών κατέκλυσαν το σύστημα. Αφού περίμενε περίπου 45 λεπτά για να συνδεθούν, το μήνυμα του Ramirez – επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μακροοικονομική σταθερότητα – διήρκεσε μόλις δύο λεπτά και τελείωσε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη νομοθετική ατζέντα.

    «Δεν είχαν προετοιμαστεί και νομίζω ότι ήταν λάθος», είπε ο Rodolfo Navarrete, επικεφαλής ανάλυσης στη μεξικανική χρηματιστηριακή εταιρεία Vector Casa de Bolsa.

    Αισιοδοξία και προβληματισμός

    Ο Navarrete  υποστήριξε  πάντως πως το πέσο είναι έτοιμο να ανακάμψει ακόμη και εν μέσω υψηλότερης αστάθειας που έρχεται όχι μόνο από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co. επιβεβαίωσαν επίσης την αισιοδοξία τους για το πέσο, το οποίο βρίσκεται στη μέση ενός «δομικού μετασχηματισμού» που στηρίζεται σε παράγοντες που θα το καταστήσουν πιο σταθερό και «ένα από τα πιο ελκυστικά νομίσματα EM για κατοχή μεσοπρόθεσμα .»

    Το απότομο selloff αυτή την εβδομάδα έχει καθαρίσει μέρος του κινδύνου τοποθέτησης που έκανε το πέσο ευάλωτο σε απότομες κινήσεις σε απροσδόκητα νέα, δήλωσε η Christine Reed, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Ninety One. Ωστόσο, προσθέτει πως  «δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τους αυξημένους κινδύνους να έχει το κόμμα Morena την υπερπλειοψηφία».

    Αργά την Πέμπτη, η Sheinbaum είπε ότι θα υπάρξει διάλογος για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Αλλά μια τόσο ισχυρή εντολή δίνει στο κόμμα περιθώριο να αγκαλιάσει πιο ριζοσπαστικά σχέδια που έχουν υποστηριχθεί από βουλευτές του Morena στο παρελθόν, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών προμηθειών.

    «Αυτό ανοίγει πολλές ερωτήσεις που δεν είχαν τεθεί εδώ και πολύ καιρό» σχετικά με το πού θέλει να πάει το Morenaτο Μεξικό, είπε ο Eric Fine, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Van Eck Associates στη Νέα Υόρκη. «Τι πρεσβεύουν πραγματικά, και τι κάνουν και τι θα έκαναν χωρίς περιορισμούς;»

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Ο Πούτιν πρότεινε να μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία ορισμένων μεγάλων εταιρειών έξω από τη Μόσχα

    Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία

    Γεραπετρίτης για εκλογή Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ: Το διπλωματικό κεφάλαιο το έχουμε κερδίσει με συνέπεια στην εξωτερική πολιτική



    ΣΧΟΛΙΑ