ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενώ συνεχίζονται στην Ουάσινγκτον οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή, το Μεξικό προετοιμάζει δεκάδες καταφύγια και panic button υπό τον φόβο της υλοποίησης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ για μαζικές απελάσεις.
Το Μεξικό κάνει αγώνα δρόμου για να παράσχει επιπλέον χωρητικότητα καταφυγίων για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, μία από τις οποίες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ να απελάσει αριθμό ρεκόρ μεταναστών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, προετοιμάζονται 60.000 πρόσθετες θέσεις στα καταφύγια, μετά την υπόσχεση Τραμπ για τις μεγαλύτερες μαζικές απελάσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα απελαθούν κυρίως άτομα που δεν έχουν άδειες παραμονής και αμαυρωμένα ποινικά μητρώα.
Άξιο αναφοράς είναι ότι περίπου οι μισοί από τους 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ είναι Μεξικανοί. Σύμφωνα με τους Financial Times, περίπου 662.000 έχουν καταδικαστεί ή αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ποινικές κατηγορίες.
Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα η πόλη της Τιχουάνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αναμενόμενων αφίξεων, ενώ στο γειτονικό Μεξικάλι ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη θα μετατρέψει σε καταφύγιο ένα συνεδριακό κέντρο για να υποδεχθεί ανθρώπους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει προσωρινά να ανοίξει 25 καταφύγια, το καθένα με χωρητικότητα 2.500 ατόμων, για να υποδεχθεί απελαθέντες Μεξικανούς, αλλά κρατά το σχέδιο μυστικό και ευέλικτο, καθώς οι αριθμοί παραμένουν αβέβαιοι, σύμφωνα με πηγές, ενώ η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει.
Ο Τραμπ, η ορκωμοσία του οποίου είναι τη Δευτέρα, έχει απειλήσει το Μεξικό με δασμούς 25% σε όλες τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, εάν δεν κάνει περισσότερα για να εμποδίσει μετανάστες και ναρκωτικά να περάσουν τα σύνορα. Διαθέτει νομικές επιλογές για την απέλαση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκτελεστικών διαταγμάτων και περιορισμών στη δημόσια υγεία.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί εφαρμογή «panic button» για τους μετανάστες, προκειμένου να ειδοποιούνται για το πλησιέστερο προξενείο εάν πιστεύουν πως θα τους απελάσουν, σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εφαρμογή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία λόγω τεχνικών δυσκολιών. Επίσης, δικηγόροι θα είναι παρόντες στα 53 προξενεία του Μεξικού στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει απελάσεις αρκετές φορές στο παρελθόν, με αριθμό ρεκόρ απομάκρυνσης το 2012 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όταν έφυγαν από τις ΗΠΑ πάνω από 409.000 άνθρωποι. Το 2024 επί προεδρίας Μπάιντεν έγιναν 271.000 απελάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, το Μεξικό δέχθηκε πίσω μετανάστες από όλο τον κόσμο, αρχικά όσους περίμεναν αιτήσεις ασύλου και αργότερα όσους απωθήθηκαν από τα σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.
Διαβάστε επίσης
Ισραήλ: Θα απελευθερώσει πάνω από 1890 παλαιστίνιους κρατούμενους κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας
Ισπανία: Κατέρευσε τελεφερίκ σε χιονοδρομικό κέντρο – Δεκάδες τραυματίες
Μελόνι: Ετοιμάζεται για την ορκωμοσία Τραμπ – Θα βρεθεί με τον Έλον Μασκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»