ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός ανέφερε μιλώντας προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Οι συνέπειες της Silicon Valley Bank και Credit Suisse βρίσκονται σε πολλά πρωτοσέλιδα», ανέφερε. «Ο τραπεζικός μας τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός. Μαζί, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία του τραπεζικού μας τομέα στην ΕΕ».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει εάν χρειαστεί, ενώ μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος στην ΕΕ φαίνεται περιορισμένος», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης παραμένει προτεραιότητα για τη διασφάλιση περαιτέρω χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πριν από το επόμενο σοκ», εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωβουλής.
Οι κυρώσεις έπληξαν την Ουκρανία
Αναφορικά με την Ουκρανία, τόνισε πως η κούραση του πολέμου, το υψηλό τίμημα και η επέκταση της ρωσικής προπαγάνδας κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια της ΕΕ να εξηγήσει γιατί είναι υπαρξιακό για αυτή να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματα. Η ειρήνη πρέπει να παραμείνει ο απώτερος στόχος και η ΕΕ έχει τη μοναδική θέση να το βοηθήσει – αλλά για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να υπάρχει μια Ουκρανία. Και δεν θα υπάρξει χωρίς τη στήριξή μας», ανέφερε.
«Η συμφωνία παράδοσης και κοινής προμήθειας πυρομαχικών αντιπροσωπεύει μια στιγμή ορόσημο – μια στιγμή αποφασιστικότητας και ανθεκτικότητας. Η Ουκρανία το χρειάζεται αυτό. Η Ευρώπη το χρειάζεται αυτό. Αυτό αφορά τόσο τη διατήρηση της Ουκρανίας όσο και τη διατήρηση της Ευρώπης. Η πρόοδος στις κοινές προμήθειες μας φέρνει ένα βήμα παραπέρα προς μια πιο εστιασμένη ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Είναι η «περισσότερη Ευρώπη» που χρειαζόμαστε ξανά», πρόσθεσε.
«Τα δέκα πακέτα κυρώσεων μας έπληξαν σκληρά τη Ρωσία. Ωστόσο, πρέπει να κλείσουμε τυχόν παραθυράκια – τομείς στο σύστημά μας που εξακολουθούν να επιτρέπουν στους συμμάχους του Πούτιν να επωφεληθούν από την πρόσβαση στην ΕΕ. Οι κυρώσεις λειτουργούν, είναι απαραίτητες και αναλογικές – αλλά πρέπει να εφαρμοστούν σωστά και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τρίτες χώρες για να τις εφαρμόσουμε επίσης», ανέφερε η Ρομπέρτα Μετσόλα, προσθέτοντας πως η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την μεγέθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά.
«Ο Πούτιν και οι συνεργοί του σε κάθε επίπεδο πρέπει να τιμωρηθούν και να λογοδοτήσουν. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πιο δυνατοί όταν αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη και ενεργούμε μαζί όπως κάνουμε τώρα».
Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην Μολδαβία, κάνοντας έκκληση να συνεχιστεί η υποστήριξη προς τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και στις δημοκρατικές δυνάμεις στη Γεωργία και τη Λευκορωσία, αλλά και σε όσους αγωνίζονται για τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία στο Ιράν.
«Η ατζέντα της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη. Επιθυμούν να υποχωρήσουν στην ψεύτικη άνεση του χωρισμού του κόσμου σε αντίπαλες φατρίες. Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτό», ανέφερε.
«Η ευημερία της Ευρώπης και η βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στον ακρογωνιαίο λίθο της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας. Δεν μπορούμε ποτέ να το χάσουμε από τα μάτια μας. Ιστορικά, η Ευρώπη κατάφερε, ξανά και ξανά, να βγαίνει πιο δυνατή όταν αντιμετωπίζει αντιξοότητες», πρόσθεσε.
Πράσινη μετάβαση χωρίς την υποστήριξη του κοινού δεν γίνεται
Αναφορικά με το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οικονομίες της ΕΕ είναι ανταγωνιστικές και πρέπει να παραμείνουν, ως αγορά 450 εκατομμυρίων κατοίκων. «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», ανέφερε.
«Η δίδυμη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβεί, με τη δέσμευση του λαού μας, αλλά μόνο εάν δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για να συμβεί αυτή η μετάβαση. Πρέπει να εξηγήσουμε ότι το πράσινο θα αποδώσει για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό χάσμα μεταξύ εκείνων που μπορούν και εκείνων που δεν μπορούν να κάνουν οικολογικό χαρακτήρα, επειδή το να τα βγάλουμε πέρα έχει γίνει πιο επείγον. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω εδώ», εξήγησε. «Χωρίς την υποστήριξη του κοινού, δεν θα συμβεί».
«Για αυτό χρειαζόμαστε συγκεκριμένες επενδύσεις, με σαφείς στόχους και δείκτες απόδοσης. Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση μόνο με σαφή επιχειρηματική υπόθεση και κίνητρα. Με σαφείς στόχους, μπορούμε να κατευθύνουμε τη διαδικασία και να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», πρόσθεσε.
«Η επένδυση στην ευρωπαϊκή ηγεσία, η επένδυση σε στρατηγικές τεχνολογίες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας και οι μπαταρίες θα μας ωφελήσουν όλους. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα με ευκολότερη πρόσβαση στην υπάρχουσα χρηματοδότηση και λιγότερη γραφειοκρατία. Και όπως έχω ξαναπεί, χρειαζόμαστε ίσους όρους ανταγωνισμού, αλλά ας αποφύγουμε μια κούρσα προστατευτισμού», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως χρειαζόμαστε επίσης ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε οι ΜΜΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μας να παραμείνουν στην Ευρώπη.
«Είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ κατακερματισμένη». «Αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι η νομοθετική προβλεψιμότητα. Εάν υπάρχουν ανησυχίες για νομοθετικές προτάσεις, πρέπει να τις συζητήσουμε εγκαίρως για να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις».
Μεταναστευτικό
Όσον αφορά τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει τον ρόλο του, ανέφερε η Μετσόλα.
«Είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα, αλλά σας ζητάμε να παραδώσετε τους υπόλοιπους φακέλους αλληλεγγύης. Με τον οποίο εννοώ τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για την κρίση και την ανωτέρα βία», επεσήμανε.
«Έτσι επιτυγχάνουμε την κρίσιμη ισορροπία που χρειαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα που θα μας επιτρέψουν: να προστατεύσουμε τα σύνορα, να προσφέρουμε προστασία και αξιοπρέπεια σε όσους τη χρειάζονται, να επιστρέψουμε αποτελεσματικά όσους δεν είναι επιλέξιμοι και να συντρίψουμε το επιχειρηματικό μοντέλο του ανθρώπου. διακινητές που επωφελούνται από τους πιο ευάλωτους» εξήγησε.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε από κοινού και να προσφέρουμε περισσότερη Ευρώπη όπου έχει σημασία», πρόσθεσε.
«Περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει να γίνουν όλοι ομοιογενείς. Είμαστε διαφορετικοί και περήφανοι που είμαστε. Αυτή η αφήγηση για την Ευρώπη που προσπαθεί να κάνει τους πάντες ίδιους απλώς δεν είναι σωστή. Εκτιμούμε την ενότητά μας στην διαφορετικότητα. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε μεγάλοι σε μεγάλα πράγματα και μικροί σε μικρά πράγματα – και δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο για εμάς να αντιμετωπίσουμε από τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι σήμερα», κατέληξε η Ρομπέρτα Μετσόλα στην ομιλία της προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.
Επισημαίνεται πως κατά την έναρξη της ομιλίας της, η κα Μετσόλα καλωσόρισε τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, τονίζοντας τη δέσμευση της Ευρωβουλής για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ. «Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αλληλεγγύη μας», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης
Μπορέλ: Η Ε.Ε καταδικάζει τις ρωσικές απειλές για χρήση βίας κατά του ΔΠΔ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα μετά το ρωσικό χτύπημα
- Black Friday στο Λαϊκό Λαχείο: 5 ευρώ η πεντάδα και εγγυημένο έπαθλο 100.000 ευρώ στον μεγάλο νικητή
- Άννα Μάνη: Με 102 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την «Έξυπνη Μεταποίηση»
- Ισραήλ: Ζητά να κρατηθεί μακριά η Γαλλία από τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο