Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μέση Ανατολή: Ποιoς ο ρόλος των «πληρεξουσίων» του Ιράν σε μια επίθεση κατά του Ισραήλ – Πως θα μπορούσε να μοιάζει ένα χτύπημα αντιποίνων;

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που αναμένονται αύριο στο Κατάρ, τορπιλίζονται ποικιλοτρόπως από τους άμεσους αποδέκτες, -η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δε θα προσέλθει, ο Νετανιάχου έθεσε νέους όρους και το Ιράν εξακολουθεί να επισείει την απειλή των αντιποίνων.

Υπο την απειλή μια Ιρανικής επίθεσης, το Ισραήλ έχει αφήσει να διαφανεί ξεκάθαρα ότι στην παρούσα φάση «υπολογίζει» ιδιαίτερα την αντίδραση της Χεζμπολάχ, ενώ το Ιράν φαίνεται ότι υπολογίζει στις πολιτοφυλακές του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης». Στο ερώτημα πως θα μπορούσε να είναι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, παρατηρητές εκτιμούν πως η εμπλοκή της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να καταπονήσει την ισραηλινή αεράμυνα, πυροδοτώντας  μια περαιτέρω κλιμάκωση που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα χτύπημα αντιποίνων;

Τον Απρίλιο μετά από μια ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία, το Ιράν εκτόξευσε 170 drones που μεταφέρουν βόμβες, περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ και περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλα έθνη κατέρριψαν πολλά από τα βλήματα, μερικά από τα οποία προέρχονταν από την Υεμένη.

Το Ιράν θα μπορούσε να εξαπολύσει παρόμοια επίθεση, αλλά αυτή τη φορά η Χεζμπολάχ μπορεί να εμπλακεί καθώς η πολιτοφυλακή αναζητά εκδίκηση και για το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκούρ.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να καταπονήσει την ισραηλινή αεράμυνα, που σημαίνει περισσότερα πυραυλικά πλήγματα αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών – και μια περαιτέρω κλιμάκωση που οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Γιατί το Ιράν έχει οπλίσει δυνάμεις πληρεξουσίου;

Η πολιτική του Ιράν για τον εξοπλισμό των πολιτοφυλακών ριζώθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ παρείχαν μεγάλα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-14 Tomcat στην κυβέρνηση του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

Μετά την επανάσταση και την κρίση ομήρων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, αυτές οι αποστολές και τα απαραίτητα προγράμματα συντήρησης σταμάτησαν. Ο οκταετής πόλεμος του Ιράν με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου του.

Οι διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού του προγράμματος, το εμπόδισαν επίσης να λάβει νέα όπλα, ενώ το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου που είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ έχουν λάβει προηγμένα όπλα.

Ενώ αναπτύσσει το δικό του πυραυλικό πρόγραμμα, το Ιράν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα εξελιγμένα όπλα. Βασίζεται σε πολιτοφυλακές ως ασύμμετρη απειλή για να συμπιέσει τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιοι είναι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν;

Ο οπλισμός του Ιράν ξεκίνησε σοβαρά τη δεκαετία του 1980 με τις σιιτικές δυνάμεις στον Λίβανο να πολεμούν εναντίον του Ισραήλ.

Ο οπλισμός επεκτάθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, έναν μακροχρόνιο εχθρό της Τεχεράνης. Το Ιράν υποστήριξε σθεναρά τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στον μακρύ πόλεμο της χώρας του.

Και  συνέχισε όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, εξοπλίζοντας ακόμη και σουνιτικές μαχητικές ομάδες ενώ θεωρούσε τον εαυτό του ως τον υπερασπιστή των σιιτών μουσουλμάνων στον κόσμο.

Αυτές τις σχέσεις διαχειρίζονται το IRGC, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, μια από τις πιο ισχυρές ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή.

Οι πολιτοφυλακές στον αυτοαποκαλούμενο «Άξονα της Αντίστασης» του Ιράν περιλαμβάνουν τα εξής:

Ιρακινές πολιτοφυλακές

Στο Ιράκ, το Ιράν υποστήριξε μια σειρά από δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν το 2014 για να πολεμήσουν τον ISIS. Αυτές οι κρατικές κυρώσεις, κυρίως σιιτικές πολιτοφυλακές, γνωστές ως Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, έχουν εξελιχθεί σε μια ισχυρή πολιτική φατρία, οπλισμένη με ρουκέτες, drones και άλλα όπλα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δίνει τη δύναμή του σε περίπου 180.000 μαχητές.

Άλλες μικρότερες ή ελάχιστα γνωστές μαχητικές ομάδες έχουν εμφανιστεί και έχουν αναλάβει επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και εν μέσω αυτού του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτέθηκαν στο προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ περισσότερες από 60 φορές μεταξύ Οκτωβρίου και 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Το πιο θανατηφόρο σημειώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα drone που εκτοξεύτηκε από ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έπληξε μια εγκατάσταση γνωστή ως Πύργος 22 στην Ιορδανία στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Σε απάντηση, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους σε επτά τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγείων διοίκησης και ελέγχου, κέντρων πληροφοριών, ρουκετών και πυραύλων, θέσεων αποθήκευσης drone και πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις που συνδέονται με τις πολιτοφυλακές ή την εκστρατευτική δύναμη Quds της Φρουράς.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982 εν μέσω της κατοχής του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ. Το Ισραήλ παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό για τη Χεζμπολάχ, κυρίως για το τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο που πιστεύεται ότι κατέχει και τις σκληραγωγημένες δυνάμεις της,  που υποστήριζαν επίσης τον Άσαντ στη Συρία.

Ενώ το Ισραήλ διαθέτει εξελιγμένες αντιπυραυλικές άμυνες, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Iron Dome, ένα μαζικό μπαράζ πυρών από τη Χεζμπολάχ και άλλους την ίδια στιγμή θα μπορούσε να κατακλύσει τη χώρα.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο 150.000 ρουκετών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης.

Η ομάδα έχει επίσης κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης του 1983 στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιώτες, αν και η ομάδα υποστηρίζει ότι δεν ήταν πίσω από την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης drones και συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αριθμούν έως και 25.000 μαχητές πλήρους απασχόλησης, με επιπλέον δεκάδες χιλιάδες σε εφεδρεία, σύμφωνα με μια ισραηλινή στρατιωτική αξιολόγηση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα το 2021 είπε ότι η ομάδα είχε 100.000 εκπαιδευμένους μαχητές.

Παλαιστινιακές μαχητικές δυνάμεις

Τόσο η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν λάβει όπλα και άλλο υλικό από το Ιράν.

Οι ομάδες, ωστόσο, έχουν πληγεί σκληρά από το Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον πόλεμο, κατά τον οποίο μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν άλλους 250 ομήρους.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχει σκοτώσει τουλάχιστον 39.580 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στην καταμέτρησή του.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει σκοτώσει περίπου 15.000 μαχητές στον πόλεμο.

Μαχητές Χούθι της Υεμένης

Οι Χούθι κρατούν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, από το 2014 ως μέρος του καταστροφικού πολέμου αυτής της χώρας.

Ακολουθούν την πίστη των Σιιτών Ζαϊντί, έναν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στην Υεμένη.

Αν και είναι σε γενικές γραμμές μαχητική δύναμη, η ομάδα με την υποστήριξη του Ιράν είναι τώρα σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις με drone και πυραύλους που έχουν διακόψει δραστικά τη ναυτιλία στον διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας και τώρα ακόμη και να φθάσουν στο Ισραήλ.

Οι προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να σταματήσει τις ναυτιλιακές επιθέσεις οδήγησαν στην πιο έντονη συνεχή μάχη που έχουν αντιμετωπίσει οι ναύτες του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έχουν ακόμη τερματίσει τις επιθέσεις.

Το μέγεθος της άμεσης διοίκησης που ασκεί το Ιράν στους Χούθι, ωστόσο, παραμένει θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν ανεβάσει το διεθνές προφίλ τους, ενώ καταπιέζουν τη διαφωνία στο εσωτερικό.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει στρατολογήσει 200.000 επιπλέον μαχητές από τότε που ξεκίνησε τις επιθέσεις της.

Οι μαχητές και οι σύμμαχοί τους έχουν μια μαχητική δύναμη περίπου 20.000 μαχητών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

ΠΗΓΗ: Al Arabiya

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να μην εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ

ΗΠΑ: Eνέκριναν πακέτο όπλων 20 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ

Γάζα – βομβαρδισμοί: Νεογέννητα δίδυμα σκοτώθηκαν την ώρα που ο πατέρας τους δήλωνε τη γέννησή τους