Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν δηλώνει πως «στερούνται πολιτικής λογικής» οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, οι ΗΠΑ «βλέπουν» άμεση επίθεση της Τεχεράνης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εντείνει τις προσπάθειες για κατάπαυση το πυρός στη Γάζα

Εντείνεται η ανησυχία για καθολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, παραμονές των διαπραγματεύσεων, την Πέμπτη, για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ, που έγιναν από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «στερούνται πολιτικής λογικής και αντιφάσκουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ οι ΗΠΑ περιμένουν χτύπημα της Τεχεράνης στο Ισραήλ τα επόμενα 24ωρα και προειδοποιούν  ότι «θα είχε δυνητικά συνέπειες στις διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε πως η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει» κάθε επίθεση εναντίον της, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον παρότρυνε να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας  δήλωσε πως οι ΗΠΑ «μοιράζονται την ανησυχία» του Ισραήλ πως επίκειται άμεσα επίθεση του Ιράν και κινημάτων-συμμάχων του στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε τα τελευταία 24ωρα πως ενισχύει περαιτέρω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, προβλέπει, κατ’ αυτόν, «σειρά σημαντικών επιθέσεων», που θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ήδη από «αυτή την εβδομάδα», από μέρους του Ιράν και συμμάχων του, όπως ιδίως το ισχυρό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το ζήτημα εθίγη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Οι πέντε ηγέτες αξίωσαν, με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν, το Ιράν να μην κάνει πράξη, να «αποσύρει» την απειλή του πως θα επιτεθεί στο Ισραήλ, κίνηση που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσαν και οι δύο να επιδιωχθεί αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους με τον ιρανό πρόεδρο.

«Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις πιέσεις, στις κυρώσεις, σε εξαναγκασμούς (…) θεωρεί ότι έχει δικαίωμα ανταπόδοσης σε κάθε επιτιθέμενο, βάσει των διεθνών κανόνων», αντέτεινε αυτός ο τελευταίος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετά τη συνομιλία του με τον επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν —που φέρεται, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, να ετοιμάζεται για νέα περιοδεία στην περιοχή— υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την «ευθύνη του Ιράκ να προστατεύει τον διεθνή συνασπισμό από επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν».

Την ίδια ώρα  εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι μαχητές «σκότωσαν έναν όμηρο» και τραυμάτισαν «δυο γυναίκες ομήρους» σε «δυο χωριστά συμβάντα» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου —σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό— εξακολουθούν να κρατούνται 111 ισραηλινοί όμηροι, από τους οποίους όμως τουλάχιστον 39 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Το Ιράν και σύμμαχοί του απείλησαν το Ισραήλ πως θα υποστεί «σκληρή» τιμωρία μετά τις δολοφονίες την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ενέργεια αποδοθείσα στο Ισραήλ, κι αυτήν την 30ή Ιουλίου ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παράλληλα με τον διπλωματικό πυρετό για κατάπαυση του πυρός,  ο Νετανιάχου δέχεται νέα πυρά από το εσωτερικό της κυβέρνησής του για τους στόχους του πολέμου στη Γάζα και το Ιράν «έχασε» τον αντιπρόεδρό του – «πρεσβευτή» της καλυτέρευσης των σχέσων με τη Δύση, ύστερα από ρήξη με τον πρόεδρο Πεζεσκιάν.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Έτοιμες για τυχόν επίθεση του Ιράν «αυτήν την εβδομάδα» εναντίον του Ισραήλ

Ισραήλ: Κόντρα Νετανιάχου-Γκάλαντ για τους στόχους του πολέμου στη Γάζα

Ιράν: Παραιτείται ο αντιπρόεδρος Ζαρίφ μόλις 11 ημέρες μετά τον διορισμό του