Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μέση Ανατολή: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – Το Ισραήλ εξετάζει να επιτεθεί πρώτο στο Ιράν;

Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει το Ιράν, εάν αποκάλυπτε αεροστεγή στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση, ανέφεραν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αφότου ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ για συνάντηση, το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, στη συνάντηση οι  αξιωματούχοι της άμυνας εξέτασαν τις  επιλογές που έχουν, αναφέροντας ότι η προληπτική δράση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν είναι ακριβείς. Συμμετείχαν σ΄αυτήν ο Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF, Χέρτσι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ,οι οποίοι μάλιστα σημειώνεται πως κρατήθηκαν στη σύσκεψη , εν μέσω των προετοιμασιών για αναμενόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Λιβανέζικη σύμμαχο Χεζμπολάχ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του και έτσι συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ή να αποτρέψει μια αναμενόμενη επίθεση.

Κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο, ανέφερε το Ynet, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρεπόταν μόνο εάν το Ισραήλ λάβει σαφείς πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να εξαπολύσει δική της επίθεση .

Η Ιερουσαλήμ θα απαιτούσε τις δικές της πληροφορίες για το θέμα για να ταιριάξει με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για το θέμα, ανέφερε η έκθεση, και ακόμη κι αν ταίριαζε, μπορεί να επιλέξει να αποφύγει την πορεία ενός προληπτικού χτυπήματος.

Το ισρταηλινό ΜΜΕ υποστηρίζει ότι «όπως και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ δεν ήταν βέβαιες για το πώς θα μπορούσε να είναι μια επίθεση από το Ιράν, καθώς πιστεύουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελική απόφαση και είναι απίθανο να έχει ολοκληρώσει τον συντονισμό με τους πληρεξουσίους της».

Εκτός από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες για να αποτρέψει οποιεσδήποτε επιθέσεις, οι αξιωματούχοι λέγεται ότι πιστεύουν ότι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ στο οπλοστάσιό του, το οποίο δεν είχε όταν το Ιράν επιτέθηκε προηγουμένως στις 13 Απριλίου, είναι η πρόγνωση…

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ προς Ισραήλ: «Ακλόνητη η υποστήριξή μας στην ασφάλεια της χώρας»

Τόκιο και Άγκυρα καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σήμερα ή αύριο αναμένει η Ουάσινγκτον