ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”.
“Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.
“Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Μεσανατολικό: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παύση πυρός
Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα παύση πυρός.
Σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς πρότεινε να απελευθερώσει ομήρους, με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό.
Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τους Ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την επιδιωκόμενη εισβολή στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.
Προφανώς, οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί εάν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.
Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα
Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα.
Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.
Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα.
Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.
Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.
Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.
Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά», ένας αριθμός εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας – το 60% των οποίων εξαρτώνταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».
Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.
Χαμάς: 18 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου
Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην πόλη της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, επλήγη στη διάρκεια της νύκτας από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανακοίνωσε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Χαμάς.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι — μουσουλμάνοι και χριστιανοί– είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.
Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.
«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.
«Ανθρώπινη ασπίδα»
«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.
Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.
Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι Χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
Μεσανατολικό: Ανησυχία για το άνοιγμα «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έχουν σημειωθεί και συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στα λιβανέζικα σύνορα, εγείροντας ανησυχίες ότι η κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή ενδέχεται να αποτελέσει το «τρίτο μέτωπο» του πολέμου.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν το 2005. Όμως το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει τη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε στον πόλεμο του 1967.
Οι δυτικές χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ ανησυχούν ότι η σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς θα εξαπλωθεί στον Λίβανο, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η Δυτική Όχθη ενδέχεται να αποτελέσει ένα τρίτο μέτωπο.
Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτικών και Εβραίων εποίκων, από τη μία πλευρά, και Παλαιστινίων, από την άλλη, έχουν ήδη αποδειχθεί φονικές. Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 900.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή και εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού προσφύγων στη Δυτική Όχθη χθες, Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ η ισραηλινή αστυνομία επεσήμανε ότι ένα μέλος της έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιδρομής.
Η βία αποτελεί πρόκληση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή, το μοναδικό παλαιστινιακό κυβερνητικό σώμα που αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει την έδρα του στη Δυτική Όχθη.
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό και προετοιμάζεται για επιθέσεις, περιλαμβανομένων από μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς προσπαθεί «να περικυκλώσει το Ισραήλ με έναν πόλεμο με δύο ή τρία μέτωπα», στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους μιλώντας στο Reuters.
«Η απειλή είναι αυξημένη», τόνισε.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Η ΔΟΕ απέρριψε τις κατηγορίες του για εθνοτικές διακρίσεις
ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθει στη Γάζα το νωρίτερο αύριο
Στυλιανίδης: Η ανάπτυξη του yachting στην Ελλάδα σηματοδοτεί μία νέα εποχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς