ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To προφίλ της ακροδεξιάς εθνικίστριας, που παλεύει να αποτινάξει από πάνω της η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επικράτησε θριαμβευτικά στις εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή, δεν έχει πείσει τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται αν υποδύεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την άνετη νίκη του συνασπισμού της στην Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, με προσοχή και τρόμο», αναφέρουν οι New York Times.
Το BBC υπογραμμίζει τη προσπάθειά της να μετριάσει τη πρότερη σκληρή της στάση, ενώ το Reuters μεταδίδει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο σύμμαχο για τον Όρμπαν.
Οι θέσεις της Μελόνι
Η επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, ενόψει μιας σφοδρής ενεργειακής κρίσης και ενός επίμονου πληθωρισμού που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη.
Η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συνεργασία της Τζόρτζια Μελόνι των «Αδελφών της Ιταλίας», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι του Forza Italia και του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, είναι προ των πυλών. Η Ευρώπη φοβάται το ενδεχόμενο να «σπρώξει» την Ιταλία στην «αγκαλιά» της Ουγγαρίας, προσφέροντας της έναν ακόμα σύμμαχο.
Η Μελόνι προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τους συμμάχους της Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι, παρουσιάζοντας ένα πιο μετριοπαθές προφίλ. Αμέσως μετά την επικράτησή της στις εκλογές, δήλωσε ότι το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας» θα «κυβερνήσουν για όλους και δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Πάντως, σε πρόσφατη ομιλία της είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της, τα θέματα που την απασχολούν: «Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι LGBT, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία του φύλου, ναι στη διασφάλιση των συνόρων, όχι στη μαζική μετανάστευση, όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση, όχι στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών!».
Σύμμαχος της Ουγγαρίας;
Εκεί έγκειται και ο φόβος της Ευρώπης, ότι ίσως η Ουγγαρία και η Πολωνία βρήκαν ένα νέο σύμμαχο.
«Ο Όρμπαν πιθανότατα θα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας σε διαμάχες για το κράτος δικαίου στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζόλταν Κίσζελι, αναλυτής στο φιλοουγγρικό κυβερνητικό τανκ Szazadveg.
Η Μελόνι άλλωστε έχει παρελθόν ευρωσκεπτικισμού και έχει συμμεριστεί κάποιες θέσεις του Όρμπαν για τη μετανάστευση και την προώθηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.
Παρά τις αμφιβολίες της Ευρώπης, η ίδια έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική και ότι θα διατηρήσει την ενότητα με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.
«Έχω διαβάσει ότι μια νίκη για τους «Αδελφούς της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο θα ήταν καταστροφή, θα ισοδυναμούσε με μια αυταρχική στροφή, θα σήμαινε ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ και άλλες ανοησίες. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», είχε αναφέρει.
Σύμφωνα πάντως με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους «η Μελόνι βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Ντράγκι και το ιταλικό κατεστημένο για να εξομαλύνει τη μετάβαση της εξουσίας και να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα περάσει σε κρίση σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας».
Αστάθεια για την ιταλική οικονομία
Στις Βρυξέλλες πάντως, οι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για το κατά πόσο η Μελόνι μπορεί να προχωρήσει με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ώστε να «ξεκλειδώσει» 193 δις ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το χρέος της Ιταλίας, με τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»