ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυστήριο με τη διαρροή στον Nord Stream: Δύο πλοία με απενεργοποιημένους ραδιοφάρους πέρασαν κοντά από τους αγωγούς
Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που αγγίζει τα ανώτερα κλιμάκια του κράτους της Ιταλίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά την αποκάλυψη ότι τηλεφωνικοί αριθμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών διατίθενται στο διαδίκτυο έναντι μηνιαίας συνδρομής 50 ευρώ.
Την υπόθεση έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Αντρέα Μαβίλα, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, μέσω της εφημαρίδας «Fatto Quotidiano», προκαλώντας άμεση κινητοποίηση της ιταλικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του COPASIR, της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα κρατικής ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην εν λόγω λίστα υπάρχει μεταξύ άλλων ο προσωπικός αριθμός του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα – όχι ο θεσμικός, αλλά εκείνος που χρησιμοποιεί για επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Με το ίδιο αντίτιμο, διατίθενται επίσης οι τηλεφωνικοί αριθμοί της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, του υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, καθώς και χιλιάδων άλλων κρατικών λειτουργών – συνολικά πάνω από 20.000 επαφές.
Συγκεκριμένα, εκτός από τις επαφές των Ματαρέλα, Μελόνι και των υπουργών Πιαντεντόζι και Κροσέτο, η βάση δεδομένων περιέχει χιλιάδες τηλεφωνικούς αριθμούς που εξακολουθούν να είναι ενεργοί. Ο λόγος γίνεται για 2.125 επαφές του Προεδρικού Συμβουλίου, 13.822 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, 4.871 του Υπουργείου Εσωτερικών και 11.688 του Υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, οι πλατφόρμες δεν σταματούν στους θεσμικούς ηγέτες, καθώς προσφέρουν, ακόμα, πρόσβαση σε 3.805 υπαλλήλους της κρατικής αστυνομίας, 6.301 Καραμπινιέρους και 6.018 στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας.
«Αυτή η βάση δεδομένων είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο: δεν εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων των αναζητήσεων, αλλά μπορεί να βρεθεί χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δεξιότητες», εξήγησε ο Μαβίλα. Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό: όλη η διαδικασία δεν πραγματοποιείται στο dark web, ούτε απαιτεί τεχνικές γνώσεις ή παράκαμψη συστημάτων ασφαλείας. «Όλα γίνονται στο φως της ημέρας», μέσα από πλατφόρμες, χωρίς καμία πρόσοψη παρανομίας.
Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ πίσω από τις πλατφόρμες
Η έρευνα εντόπισε τουλάχιστον οκτώ πλατφόρμες και plugins που διαθέτουν αυτά τα δεδομένα. Οι τρεις που δοκιμάστηκαν ενδελεχώς από την ομάδα του Μαβίλα δείχνουν να έχουν έδρα στη Ρωσία, στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Αρχές δεν δημοσιοποίησαν τα ονόματα των ιστοσελίδων, προκειμένου να μην ενισχυθεί περαιτέρω η κίνηση σε αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, πρόκειται για πλατφόρμες που αξιοποιούν νόμιμες εμπορικές μεθόδους συλλογής δεδομένων, αλλά εκφεύγουν του πλαισίου όταν αγγίζουν κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά πρόσωπα.
Σε εξέλιξη οι έρευνες
Η Ιταλική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για τη διάδοση και νομιμότητα κατοχής των δεδομένων αυτών. Παράλληλα, ο φάκελος έχει φτάσει και στο COPASIR, την αρμόδια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η επιτροπή είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση για σήμερα το απόγευμα, με αντικείμενο την έκθεση απολογισμού της δραστηριότητάς της, ωστόσο δεν αποκλείεται να εξετάσει άμεσα και την υπόθεση διαρροής.
Η υπόθεση δημιουργεί πολιτικό και θεσμικό προβληματισμό, καθώς αναδεικνύει την ευαλωτότητα του κρατικού συστήματος έναντι της ψηφιακής εμπορευματοποίησης δεδομένων – ακόμη και στα ανώτατα επίπεδα της εξουσίας.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Προτίθεται να γίνει διαμεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ
Εύη Βατίδου: Έτσι ήταν το σπίτι στη Γλυφάδα πριν την ανακαίνιση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κ. Πιερρακάκης στο ECOFIN: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 17 Απριλίου
- Έφοδος στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- Γιώργος Πιτσιλής: Αισιοδοξούμε ότι και το 2025 θα πάμε πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
