• Διεθνής πολιτική

    Ματέο Σαλβίνι: Αναμένει ποινή για κατάχρηση εξουσιών το 2019 – Είχε κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε πλοίο με μετανάστες

    • NewsRoom
    Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι

    Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι


    Εκστρατεία υπεράσπισης του ενόψει της δίκης του Οκτωβρίου, όπου βρίσκεται κατηγορούμενος διότι ως υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να επιτρέψει την αποβίβαση μεταναστών από πλοίο ΜΚΟ και η εισαγγελική πρόταση είναι να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι ετών, ξεκίνησε ο Ματέο Σαλβίνι .

    Σύμφωνα με το πρακτορείο EFE, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επίσης υπουργός Μεταφορών, κατηγορείται για στέρηση ελευθερίας ατόμων και κατάχρηση εξουσίας για μπλοκάρισμα του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, απόφαση που έλαβε τότε στο πλαίσιο της αυστηρής πολιτικής που επέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια μπροστά στα πλοία των ΜΚΟ που παραλαμβάνουν μετανάστες από βάρκες στη Μεσόγειο και τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

    Η ποινή σε αυτή την υπόθεση, την οποία ο Σαλβίνι μπορεί να ασκήσει έφεση, αναμένεται τον επόμενο μήνα, πιθανότατα στις 18 Οκτωβρίου.

    Σε σειρά ενεργειών εκτός δικαστηρίου προχωρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι .

    Συγκάλεσε έτσι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο του ακροδεξιού κόμματός του Λίγκα τη Δευτέρα για να μελετήσει «πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής ψήφου και των πολιτών που κινδυνεύουν από την αριστερά που χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για εκδίκηση».

    Ο Σαλβίνι θεωρεί αυτή τη διαδικασία υπόθεση με πολιτικά κίνητρα, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει μετά την άρση της ασυλίας του από τη Γερουσία τον Ιούνιο του 2020, με τη βοήθεια της αποφασιστικής ψήφου του Κινήματος 5 Αστέρων, συμμάχων του στην κυβέρνηση όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

    Επίσης, το κόμμα της Λίγκας έχει συγκαλέσει δύο διαδηλώσεις τα επόμενα Σαββατοκύριακα και το αποκορύφωμα της εκστρατείας του Σαλβίνι θα είναι η συνάντηση στις 6 Οκτωβρίου στην Ποντίδα, το προπύργιο του κόμματός του, όπου αναμένονται και ξένοι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυρίαρχης ομάδας ” Patriots for Europe από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Επιπλέον, την ημέρα της καταδίκης, οι βουλευτές της Λίγκας θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Δικαστήριο του Παλέρμο, όπου διεξάγεται η δίκη.

    Ο Ματέο Σαλβίνι έλαβε την υποστήριξη της εθνικής δεξιάς, εκπροσωπούμενης από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, δηλαδή την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον άλλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αντόνιο Ταγιάνι, αρχηγό του κόμματος Forza Italia.

    Έλαβε επίσης υποστήριξη από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τον περιέγραψε ως «τον πιο γενναίο πατριώτη στην Ευρώπη» και «ήρωα» που κινδυνεύει να «τιμωρηθεί για την ανάσχεση της μετανάστευσης».

    “Ευχαριστώ, Βίκτορ, τα λέμε την Παρασκευή στην όμορφη πόλη της Βουδαπέστης. Οι δοκιμασίες και οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν τον άνεμο της αλλαγής και της ελευθερίας να περνά από την Ευρώπη”, απάντησε ο Σαλβίνι στον Όρμπαν.

    Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, συχνά καλεσμένος σε ιταλικά ακροδεξιά φόρουμ, σχολίασε τη δίκη του Σαλβίνι στο κοινωνικό του δίκτυο X.

    «Ο εισαγγελέας είναι τρελός, είναι αυτός που πρέπει να πάει φυλακή για έξι χρόνια», είπε. σημείωσε ο Μασκ.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Σαλβίνι έστειλε επίσης μήνυμα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έναν πολιτικό επίσης εχθρικό προς την παράνομη μετανάστευση, για να τον ενθαρρύνει αφού έγινε στόχος δεύτερης απόπειρας δολοφονίας και επίσης παλεύει με υποθέσεις για εγκλήματα που θεωρεί ότι έχουν πολιτικά κίνητρα:

    «Οι δίκες, η βία, οι φανατικοί και οι κομμουνιστές δεν θα μας σταματήσουν. Προχωρήστε με το κεφάλι ψηλά!», προέτρεψε ο Σαλβίνι τον Τραμπ, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

    Ο αρχηγός της Λίγκας, μόλις έμαθε το αίτημα των εισαγγελέων του Δικαστηρίου του Παλέρμο το Σάββατο -μετά από ακροαματική διαδικασία στην οποία δεν εμφανίστηκε- δημοσίευσε και βίντεο με μήνυμα υπεράσπισής του.

    «Το άρθρο 52 του ιταλικού Συντάγματος κηρύσσει την υπεράσπιση της πατρίδας ως ιερό καθήκον του πολίτη.

    Δηλώνω ένοχος για την υπεράσπιση της Ιταλίας και των Ιταλών. Δηλώνω ένοχος που κράτησα τον λόγο μου», λέει ο Σαλβίνι σε αυτό το μήνυμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού – H σύνθεση της νέας Κομισιόν

    UniCredit: Θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για να αποκτήσει ποσοστό έως και 30% της Commerzbank

    Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ