Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μαρίν Λεπέν: Πώς «εκλεψε» την έδρα από τον κληρονόμο της δυναστείας Dassault

Victor Habert-Dassault, Marine Le Pen

Μία αγροτική εκλογική περιφέρεια στο διαμέρισμα Oise αποτελούσε ιστορικά την έδρα των κληρονόμων της δυναστείας Dassault.

Εδώ και τρία χρόνια, ο 31χρονος Victor Habert-Dassault, ένας κληρονόμος τέταρτης γενιάς της ισχυρής γαλλικής δυναστείας, η οποία βρίσκεται πίσω από μία αυτοκρατορία με πιο διάσημο asset τα μαχητικά Rafale, κατείχε την έδρα στην αγροτική περιφέρεια. Την είχε κληρονομήσει από τον θείο του, ο οποίος την κληρονόμησε από τον παππού του κι αυτός από τον προπάππου του.

Αυτή η παράδοση σχεδόν μισού αιώνα έληξε άδοξα στον β’ γύρο βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, όταν ένας υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν κέρδισε την έδρα.

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αιφνίδιες εκλογές, πέραν του ότι φαίνεται να οδηγεί τη Γαλλία σε μία χρονιά στασιμότητας, αναδεικνύει και τις αλλαγές των ισορροπιών στη χώρα, αλλά και πόσο γρήγορα αυτές έχουν γίνει.

Η ανατροπή της Κυριακής με την γαλλική αριστερά να κερδίζει την πρωτιά αλλά και η δυναμική του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα σε μία εκλογική μάχη, η οποία ανέτρεψε δυναμικές όπως η «γκολική» παράδοση, της οποίας ισχυροί εκπρόσωποι ήταν οι κληρονόμοι των Dassault.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 182 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά παρά το επιβλητικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, έμεινε στην τρίτη θέση με 143 έδρες.

Η Γαλλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην άβολη θέση της αναμονής μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, με τις συνεργασίες να φαίνονται αδύνατες μεταξύ των σχηματισμών που έχουν δημιουργηθεί.

Η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αυτών των εκλογών είναι ο 72χρονος Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος αμέσως μετά τη νίκη του συνασπισμού του άσκησε δριμεία κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν γλύτωσε την κριτική ούτε κι από τους «δικούς» του, με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, να υποβάλει την παραίτησή του και παράλληλα να υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται αυτός «για την εικόνα διάλυσης».

Διαβάστε επίσης:

Ζαν Λυκ Μελανσόν: Ποιος είναι ο ακροαριστερός αμφιλεγόμενος ηγέτης – Γιος ενός ταχυδρόμου και μιας δασκάλας, οπαδός του Ούγκο Τσάβες

Γαλλία – εκλογές: Λιγότερες οι γυναίκες στο Κοινοβούλιο

Γαλλία: Καλύπτουν τις απώλειες οι αγορές – Οι επενδυτές αμφιταλαντεύονται για το αποτέλεσμα των εκλογών