ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον ομόλογο του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Σερβίας πραγματοποιεί από χθες, Δευτέρα, διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Γαλλία.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ζήτημα του Κοσόβου, οι εξοπλισμοί, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών στην Σερβία αλλά και η πυρηνική ενέργεια αποτέλεσαν αντικείμενα των συνομιλιών Μακρόν-Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «κόπωση» στην ΕΕ από την διεύρυνση και του επισήμανε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ρεαλιστική προοπτική.
Για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο Μακρόν ότι η Σερβία άρχισε να υλοποιεί το ευρωπαϊκό σχέδιο ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν ικανοποιήθηκε ο βασικός όρος που ήταν η σύσταση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι συνομιλίες για τους εξοπλισμούς. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για να αγοράσει η Σερβία τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale.
«Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την αγορά των Rafale, όπου αναμένω να υπογραφεί το συμβόλαιο τους επόμενους δύο μήνες, παρουσία του Προέδρου της Γαλλίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας σε πολλά επίπεδα», δήλωσε από το Παρίσι ο Βούτσιτς σε Σέρβους δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί εξέφρασε τον ενδιαφέρον της Σερβίας και για την αγορά άλλων οπλικών συστημάτων.
Ο Βούτσιτς συναντήθηκε επίσης και με Γάλλους επιχειρηματίες τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μεγάλων έργων στην Σερβία. Όπως επισήμανε, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον αφορά τον καθαρισμό των αποβλήτων μιας και η Σερβία δεν διαθέτει καμία λειτουργική μονάδα για τα απόβλητα.
Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Παρίσι ήταν και η χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Σερβίας και της Γαλλίας υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων «για την ενεργειακή μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Όπως ανέφερε ο Βούτσιτς με το μνημόνιο αυτό εκδηλώνεται το ενδιαφέρον της Σερβίας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικούς αντιδραστήρες.
«Η Γαλλία διαθέτει 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες και σύντομα θα θέσει σε λειτουργία ακόμη έναν. Πρέπει να εργαστούμε για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας γιατί οι προετοιμασίες διαρκούν έως και τρία χρόνια και η κατασκευή διαρκεί επτά χρόνια, επομένως χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια. Αν τελειώσουμε τα πάντα μέχρι το 2035, θα σώσουμε τη χώρα σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση του δικτύου», δήλωσε από το Παρίσι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μέμφεται τους συμμάχους του Κιέβου στη Δύση
Κρεμλίνο: Πούτιν και Σι σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Πεκίνο σε απροσδιόριστο χρόνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου