Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να σβήσει την λαϊκή διαμαρτυρία, δήλωσαν στο AFP πρόσωπα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

1

Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο την παρουσίαση εντός «δύο ή τριών εβδομάδων το πολύ» «προτάσεων» για την «αλλαγή της μεθόδου και της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει «να εντοπισθούν ορισμένα σαφή σχέδια στο πλαίσιο μίας σαφούς ατζέντας», για παράδειγμα, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 «με μία σαφή μέθοδο» για να αποφευχθεί «η επανάληψη της αμφισβήτησης της νομιμότητας ενός νομοθετικού κειμένου».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δώσει σήμερα τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πάρει τον λόγο και «αργότερα», διευκρίνισε πηγή του προεδρικού στρατοπέδου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μεταρρυθμίσεις «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», εξήγησε η πηγή του προεδρικού στρατοπέδου.

Συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη με φόντο το συνταξιοδοτικό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί αύριο, Τετάρτη, στους πολίτες, δύο ημέρες αφού η κυβέρνησή του επέζησε, ξεπερνώντας χάρη σε λίγες ψήφους τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), σημείωσε η προεδρία.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, υιοθετήθηκε οριστικά χθες, Δευτέρα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της.

Ωστόσο συνολικά 278 βουλευτές στήριξαν τη μία από τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μόλις εννέα λιγότεροι από τους 289 που χρειαζόταν για να υπερψηφιστεί.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Η Μπορν «πρέπει να φύγει» ή «ο πρόεδρος να την αποπέμψει», δήλωσε χθες η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν, ενώ πολλές φωνές της αριστεράς ζητούσαν επίσης την αποπομπή της Γαλλίδας πρωθυπουργού.

 «Η μάχη συνεχίζεται», φώναξαν οι επικεφαλής του συνασπισμού Nupes. Σκοπεύουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας του να εξετάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Στο μεταξύ η Μπορν δήλωσε χθες ότι θα απευθυνθεί «απευθείας» στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εξετάσει το νομοσχέδιο «το συντομότερο δυνατό».

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης ζητούν εξάλλου να συνεχιστεί η μάχη στον δρόμο.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε «τη λαϊκή μομφή» να «εκφραστεί μαζικά».

«Τίποτα δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων», προειδοποίησε από την πλευρά του το συνδικάτο CGT, ενώ ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ ζήτησε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, που έχει ανακοινωθεί για τις 23 Μαρτίου.

Η οργή παραμένει τόσο μεταξύ των πολιτικών όσο και στον δρόμο

Χθες το βράδυ διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας, ανατρέποντας και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων, υψώνοντας οδοφράγματα, ρίχνοντας αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Οι ίδιες σκηνές έντασης κυριάρχησαν σε πόλεις όπως η Λιόν, η Νάντη, η Ρεν ή το Στρασβούργο, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με τις αρχές.

«Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, Μακρόν, θα το ξανακάνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λίλλη.

Στο Παρίσι, λίγο μετά τα μεσάνυκτα 171 άνθρωποι είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να επιτίθεται στους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, με αστυνομικούς σε μοτοσικλέτες να χτυπούν διαδηλωτές.

Αυτό ώθησε τον ειδικό εισηγητή για την Ελευθερία του Συνέρχεσθαι Κλεμάν Βουλ να επισημάνει στο Twitter ότι η αστυνομία θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει χρήση υπερβολικής βίας.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Η χώρα θα φιλοξενήσει το ύψους 1 δισεκ. ευρώ νέο ταμείο καινοτομίας του ΝΑΤΟ

Σολτς: Δεν θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία