• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν: Οι φήμες για παραίτηση και η δυσπιστία των επενδυτών στο «all in» στοίχημα για τις εκλογές

    Εμανουέλ Μακρόν


    Τις αναφορές για το ενδεχόμενο παραίτησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε περίπτωση χαμηλών ποσοστών στις επερχόμενες εκλογές, έσπευσαν να διαψεύσουν από το Champs-Élysées, χωρίς όμως αυτό να φέρει ανακούφιση στις γαλλικές αγορές, που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν απώλειες.

    Τα γαλλικά 10ετή ομόλογα κατέγραψαν κάποια στιγμή τη μεγαλύτερη διήμερη αύξηση στις αποδόσεις τους από τον Μάρτιο του 2020, με το ξεπούλημα να διευρύνει τo spread από τα γερμανικά στις 64 μονάδες. Παράλληλα, ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης Cac 40 καταγράφει απώλειες άνω του 0,8%, παρά το άνοιγμα σε θετικό έδαφος.

    Οι εκλογές που εξέπληξαν τους επενδυτές

    Νωρίτερα, το ραδιόφωνο Europe 1 ανέφερε ότι ο Μακρόν συζητούσε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σε περίπτωση χαμηλών ποσοστών, με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου να απορρίπτει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.

    Την Τετάρτη, ο Μακρόν αναμένεται να παραθέσει σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας, σε ένα στοίχημα  που δεν έχει πείσει τις αγορές για το αν θα το κερδίσει.

    Η βραδιά των ευρωεκλογών ήταν δραματική για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος όχι μόνο είδε τα ποσοστά του κόμματός το να συρρικνώνονται αλλά κυρίως είδε της αντιπάλου του, Μαρί Λεπέν, να εκτοξεύονται άνω του 30%.

    Από το 2017, όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά ο Μακρόν τη θέση του προέδρου, είχε καταφέρει να καθησυχάσει επενδυτές και επιχειρήσεις.

    Οι ανησυχίες για το χρέος

    Το 2024 δεν άρχισε καλά για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς η Γαλλία καταγράφει σημαντική επιδείνωση στα δημοσιονομικά της, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναθεωρεί πτωτικά την αξιολόγησή της για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, επιπλήττοντας σε αυστηρό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ΕΕ.

    Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027 και πώς η στρατηγική της κυβέρνησης για το έλλειμμα στερείται συνοχής και αξιοπιστίας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε «ουσιαστικές» πρόσθετες προσπάθειες.

    Οποιαδήποτε πολιτική του Μακρόν όμως αναμένεται να συναντήσει σημαντικά εμπόδια αν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η Λεπέν πετύχει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

    «Ήμασταν short στη Γαλλία από την αρχή του έτους λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, αλλά μας εξέπληξε επίσης η στρατηγική του Μακρόν», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management στο Bloomberg. «Μια νέα εκλογική διαδικασία είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι τρεις κρίσιμες κάλπες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στις αγορές τους επόμενους μήνες

    Γαλλία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών

    Ομόλογα: Σε υψηλό 8μήνου η απόδοση του γαλλικού 10ετούς – Τι φοβούνται οι αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ