• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν: Δεν θα παραιτηθώ, ούτε θα παραδώσω τον έλεγχο στην ακροδεξιά

    Εμανουέλ Μακρόν


    Το σενάριο παραίτησής του αν στις επερχόμενες εκλογές δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα επιχείρησε να ξορκίσει για δεύτερη ημέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

    Η εκτόξευση στις αποδόσεις των ομολόγων ενέτεινε την ήδη εκρηκτική κατάσταση στις αγορές αλλά και στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει όλο και έντονα την κριτική για την αιφνίδια προκήρυξη εκλογών.

    Το προβάδισμα της Λεπέν

    Σε συνέντευξη τύπου, στην οποία παρουσίασε το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Μακρόν χαρακτήρισε «παράλογα» τα σενάρια παραίτησής του και σημείωσε ότι μετά τις εκλογές θα διορίσει πρωθυπουργό, όπως ορίζει το σύνταγμα, αλλά δεν έχει πρόθεση να παραδώσει τον έλεγχο στην ακροδεξία.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν με προβάδισμα έναντι του Μακρόν. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, με τη δεύτερη αναμέτρηση να δίνει την ευκαιρία στα κόμματα απέναντι της Λεπέν να συνασπισθούν, ώστε να ανατρέψουν μια πιθανή επικράτησή της.

    Από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, η Γαλλία έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος. Η συντριπτική επικράτηση της Λεπέν, τα χαμηλά ποσοστά του Μακρόν αλλά και η απόφασή του να προκηρύξει την ίδια μέρα εκλογές έφεραν τα πάνω κάνω στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και στις αγορές που καταγράφουν για τρίτη ημέρα απώλειες.

    Σε αναβρασμό η αγορά

    Μετά τις ανακοινώσεις του Μακρόν, τα γαλλικά 10ετή ομόλογα παρέμειναν αμετάβλητα στο υψηλό 3,23%, ενώ την Τρίτη άγγιξαν το 3,33%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Ο γαλλικός δείκτης αν και τις πέντε τελευταίες ημέρες καταγράφει απώλειες άνω του 2,8%, την Τετάρτη βρέθηκε σε θετικό έδαφος και δεν επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του Μακρόν.

    Ο Μακρόν κάλεσε τα κόμματα της Γαλλίας να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την ακροδεξιά, απευθύνοντας έκκληση στους Πράσινους, την κεντροδεξιά και «όλους εκείνους που δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην κατηγορία των εξτρεμιστών» για να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες της χώρας απέναντι στην απειλή που συνιστά η Λεπέν.

    «Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο, φιλόδοξο, εποικοδομητικό και ανοιχτό – και να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για να υπηρετήσουμε τη Γαλλία μαζί», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ