ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «ασυγχώρητο έγκλημα» την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι, όταν πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα.
Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατόπιν εντολής του τότε αρχηγού της αστυνομίας Μορίς Παπόν, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση 25.000 ανθρώπων που έφτασαν από την παραγκούπολη της Ναντέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) της Αλγερίας.
Η πορεία κατεστάλη «βίαια» και περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν, πολλοί τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος παρέστη σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων στη γέφυρα Μπεζόν, στα δυτικά του Παρισιού, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία ορισμένοι διαδηλωτές. Σε εκείνο το σημείο ανασύρθηκαν πολλά πτώματα από τον Σηκουάνα.
Ο Μακρόν «παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκείνη τη νύχτα υπό τις εντολές του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία» ανέφερε το Ελιζέ.
Για πολλά χρόνια οι γαλλικές αρχές αρνούνταν και αποσιωπούσαν τη σφαγή. Η πρώτη τελετή στη μνήμη των θυμάτων οργανώθηκε το 2001 από τον δήμο του Παρισιού. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι ιστορικοί όμως κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Αίγυπτος: Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για τις καταστροφικές πλημμύρες
Ρωσία: Έρευνες για τον θάνατο 18 ανθρώπων από νοθευμένο αλκοόλ
Υπεγράφη το μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση