Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Μακρόν: Ανοιχτή επιστολή προς τον γαλλικό λαό να συνεργαστούν με στόχο την δημιουργία σταθερού κυβερνητικού σχήματος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας του να εισέλθουν σε ειλικρινείς διαβουλεύσεις με στόχο τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ειδικότερα σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γαλλικό λαό, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, ο Μακρόν διαπιστώνοντας ότι με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών «κανείς δεν κέρδισε και καμία πολιτική δύναμη δεν έχει από μόνη της επαρκή πλειοψηφία» καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους ρεπουμπλικανικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή διάλογο για την οικοδόμηση μιας αναγκαστικά πλουραλιστικής κυβέρνησης».

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι «θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να καταλήξουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς» που θα του δώσουν στη συνέχεια την δυνατότητα να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό.

«Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις όπως απαιτεί η ρεπουμπλικανική παράδοση», αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η άκρα δεξιά ήρθε στον πρώτο γύρο των εκλογών πρώτη, ο γαλλικός λαός δεν θέλησε να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ότι μόνο οι δημοκρατικές δυνάμεις διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να λάβουν αυτή την εντολή. Ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιδέες και τα προγράμματα θα πρέπει να είναι πάνω από τα πρόσωπα και τα αξιώματα», καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας του να καταλήξουν «σε ένα σαφές και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες του γαλλικού λαού και θα εγγυάται την θεσμική σταθερότητα». Καταλήγοντας ο Μακρόν υπογραμμίζει ότι ο γαλλικός λαός με την ψήφο του ζήτησε από την πολιτική τάξη της χώρας «να αποκτήσει μία νέα πολιτική κουλτούρα» που θα επιτρέψει στη Γαλλία να λειτουργεί όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας και της υπέρβασης των προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές των Δημοκρατικών που καλούν δημόσια τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Ρωσία: Η Ουάσιγκτον ηγείται μιας «πολεμικής συμμορίας»

Τζερόμ Πάουελ: Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά για την μείωση του ισολογισμού της FED