Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αποκάλυψε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για «την ενίσχυση των δεσμών» των δύο χωρών.

Ο Πούτιν τον συνεχάρη επίσης για την νίκη του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

1

«Μίλησα σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που με συνεχάρη για την εκλογική νίκη μου, μου ευχήθηκε καλή θητεία και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λούλα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

«Η Βραζιλία επιστρέφει, συνομιλεί με όλους και δεσμεύεται για έναν κόσμο χωρίς πείνα, με ειρήνη», πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν διεξάγει από τον Φεβρουάριο πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχει απομονωθεί η Ρωσία από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία και η Βραζιλία είναι εταίροι στους κόλπους της BRICS, της ομάδας των χωρών στην οποία μετέχουν επίσης η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Το Κρεμλίνο, στη δική του ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση τους (…) θα αναπτυχθεί επιτυχώς και εντός του πλαισίου της BRICS».

Τον Απρίλιο, ο Λούλα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε, σε συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Time, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «εξίσου υπεύθυνος» με τον Πούτιν για τον πόλεμο στη χώρα του. «Βλέπω τον Ουκρανό πρόεδρο να τον χειροκροτούν όρθιοι σε όλα τα Κοινοβούλια (του κόσμου). Όμως αυτός ο τύπος είναι εξίσου υπεύθυνος με τον Πούτιν. Ένας πόλεμος δεν έχει ποτέ μόνο έναν ένοχο», είχε δηλώσει τότε.

Ο ακροδεξιός, απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 30 Οκτωβρίου, είχε διακηρύξει την «ουδετερότητα» της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στις 15 Φεβρουαρίου ο Μπολσονάρου είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα, λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί ο ανεφοδιασμός της Βραζιλίας με ρωσικά λιπάσματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Λούλα: «Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια χωρίς έναν προστατευμένο Αμαζόνιο»