• Διεθνής πολιτική

    Λόιντ Όστιν: Η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα

    • NewsRoom
    ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν


    Την εκτίμηση ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να ανακαταλάβουν την περιοχή της Χερσώνας από τη Ρωσία, εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας «Σχετικά με το εάν οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν τα υπόλοιπα εδάφη στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και τη Χερσώνα, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν».

    Παράλληλα, ένας διορισμένος αξιωματούχος από τη Μόσχα στην περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην οποία οι δυνάμεις αυτές φαίνεται να απομακρύνουν κατοίκους κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

     

    Ουκρανικά στρατεύματα σε κομβικά σημεία ενδιαφέροντος

    Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μία αντεπίθεση για την απελευθέρωση της Χερσώνας από τον ρωσικό έλεγχο στις αρχές Αυγούστου κι έκτοτε κατευθύνονται προς την πόλη. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε όταν τα ουκραινικά στρατεύματα έσπασαν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας προχωρόντας 12 μίλια σε μία μόνο μέρα.

    Ωστόσο, η αντιπαράθεση, εξακολουθεί να μαίνεται, με πληροφορίες για δύο βομβαρδισμούς την Πέμπτη στην επίμαχη περιοχή.

    Ταυτόχρονα, όμως, πιεσμένες φαίνεται να βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, με τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν ισχυρές δυνάμεις Δυτικά και Βορειοδυτικά της Χερσώνας.

    Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν τόσο το υδροηλεκτρικό φράγμα Νόβα Καχόβκα όσο και η γέφυρα Αντονόβσκυ, τα οποία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για την εξέλιξη της μάχης για την περιοχή.

     

    Με τυφέκια από τον Β’ Π.Π. επιτίθενται οι ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα

    Σύμφωνα με ενημέρωση του Αλεξέι Ακούτιν, εκπροσώπου του Υπουργείου Ενημέρωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τυφέκια Mosin έχουν εξοπλίσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που υπηρετούν στην Εδαφική Άμυνα, την ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας. Εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ρωσικό αυτοκρατορικό στρατό το 1891.

    Το τυφέκι Mosin κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Κόκκινος Στρατός αξιοποιούσε τέτοια όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελείψει δυνατότητας επανεξοπλισμούς των στρατιωτών με αυτόματα όπλα.

    Προσπαθώντας να εξηγήσει τη χρησιμότητά του ανέφερε «Οι παππούδες πολεμούσαν! Οι δυνάμεις αυτοάμυνας της Χερσώνας είναι οπλισμένες με τυφέκια Mosin. Μπορώ να πω από την εμπειρία της λειτουργίας τους σε συνθήκες της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’ ότι αυτό το όπλο είναι πολύ φονικό. Ο ελεύθερος σκοπευτής μας με το Mosinka έκαψε ένα ουκρανικό αυτοκίνητο σε απόσταση 500 μέτρων με μια σφαίρα στο ρεζερβουάρ βενζίνης. Επομένως, δεν πρέπει να το κοροϊδεύουμε. Σε επιδέξια χέρια είναι όντως ένα πράγμα!».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γκουτέρες: «Δέκα εκατ. τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία»

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πόλεις βομβαρδισμένες από τους Ρώσους επισκέφθηκε η ΠτΔ στην Ουκρανία

    Ουκρανία: Οι ρωσικές μονάδες πιθανόν να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου



    ΣΧΟΛΙΑ