Τη δεύτερη πιο δύσκολη μεταπολεμική θητεία στην ιστορία της χώρας έχει να αντιμετωπίσει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 10,1%, η οικονομία συρρικνώνεται εν μέσω ευρύτερης οικονομικής επιδείνωσης στην Ευρώπη και η ενεργειακή κρίση, αναμένεται να χτυπήσει «σκληρά» τους καταναλωτές τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για την τέταρτη πρωθυπουργό των Συντηρητικών από το 2015 και για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας, με τη επιλογή του ονόματός της να μην έχει ενθουσιάσει τις αγορές, μιας και κάποιοι επενδυτές αμφισβητούν το σχέδιό της για την οικονομία.

1

Η λίρα, πάντως, ανέκαμψε ελαφρώς έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ονόματος της. Οι απώλειές της από 17% μειώθηκαν στο 11%.

Οι εξαγγελίες που «έριξαν» λίρα και αγορές

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η 47χρονη Τρας υποσχέθηκε να δράσει γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, λέγοντας ότι εντός μιας εβδομάδας θα καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και τη διασφάλιση των μελλοντικών προμηθειών καυσίμων.

Οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο, στις 3.549 λίρες, ενώ σύμφωνα με το Reuters θεωρείται δεδομένη η άνοδος στις 6.000 λίρες το 2023.

Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβει τις επόμενες ημέρες, υποστηρίζει ότι αυτά θα καθησυχάσουν τους πολίτες που φοβούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς των καυσίμων τους, όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Κάποιοι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τη λίρα και τα κρατικά ομόλογα νωρίτερα τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η Τρας δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας, χωρίς όμως να επηρεάσει την ανεξαρτησία της, όπως υποστήριξε.

Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι θα καταργήσει τις αυξήσεις φόρων, σχεδιάζοντας ένα νέο φορολογικό πλάνο. Μία εξαγγελία που έχει ωθήσει πολλούς οικονομολόγους να εκτιμήσουν ότι θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

Η λίρα, που έχει ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 15% φέτος έναντι του δολαρίου, σημείωσε νωρίτερα τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή της από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

Ο δείκτης FTSE 250 μεσαίας κεφαλαιοποίησης, του οποίου οι εταιρείες μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια οικονομία, βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια υποαπόδοσή του.

«Η επόμενη χρονιά θα μπορούσε να αποδειχθεί καλύτερη χρονιά για τον FTSE 250», ανέφερε ο Tineke Frikkee της Waverton Investment Management, ο οποίος προειδοποίησε ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιστραφεί η οικονομική κατάσταση.

Οι προκλήσεις

 «Ίσως είναι η δεύτερη πιο δύσκολη θητεία μετά τον πόλεμο, η πρώτη ήταν της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979», ανέφερε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, βουλευτής των Συντηρητικών.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κανένας από τους υποψηφίους είχαν συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι αυτό το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν», ανέφερε.

«Η νέα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, επιδεινούμενη αγορά εργασίας και επίμονες αυξημένες πιέσεις τιμών που συνδέονται με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

«Η ζήτηση για υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξίδια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες καταρρέει», είπε ο Williamson. «Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναφέρουν εν τω μεταξύ υποτονικές συναλλαγές εν μέσω των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων, ενισχύοντας μια ολοένα και πιο ευρεία δυσφορία σε ολόκληρη την οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στη Βρετανία: Αύξηση 80% στα τιμολόγια ενέργειας