Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ενέργειας με άλλες χώρες, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία.

Ερωτηθείσα εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, η Τρας απάντησε: “Θα προχωρήσουμε με τη δική μας ενεργειακή ασφάλεια… Αλλά εξετάζουμε τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας με άλλες χώρες, διότι πέρα από τη διασφάλιση καλύτερης τιμής, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας”. Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι προς το παρόν “δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία”.

1

Τι ανέφερε εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική της Βρετανίας, απάντησε: “Η νέα Taskforce Προμήθειας Ενέργειας έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εγχώριους και διεθνείς προμηθευτές για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με στόχο τη μείωση της τιμής που χρεώνουν για την ενέργεια και την βελτίωση της ενεργειακής ανθεκτικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου”. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις θα δοθούν σε εύθετο χρόνο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της βρετανική κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg News ανέφερε την Τρίτη ότι η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Νορβηγία για σύμβαση φυσικού αερίου πιθανής διάρκειας 20 ετών προκειμένου να αποφύγει τυχόν διακοπές ρεύματος τον χειμώνα.

Το νορβηγικό υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας σε σχετική ερώτηση του Reuters, απάντησε ότι “δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες μεταξύ των νορβηγικών και βρετανικών αρχών σχετικά με την πώληση φυσικού αερίου”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως έχουν γίνει συζητήσεις με ενεργειακές εταιρείες. Ο νορβηγικός κολοσσός ενέργειας Equinor, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το 70%-80% των πωλήσεων φυσικού αερίου της Νορβηγίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις “φήμες της αγοράς”.

Διαβάστε επίσης

Ο Έλον Μασκ επανέρχεται για το Twitter – Ποια η πρόταση του

Επί τάπητος η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ στη συνάντηση Φλώρου με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου

Μελόνι: «Η ενεργειακή κρίση είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί»