Ο ΟΗΕ στη Λιβύη προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο οποιασδήποτε “πρόκλησης” έπειτα από πληροφορίες για κινητοποίηση ενόπλων ομάδων γύρω από την πρωτεύουσα, μεσούσης της πολιτικής κρίσης με δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις να διεκδικούν την εκτελεστική εξουσία.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL/MANUL) δήλωσε ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις πληροφορίες για την κινητοποίηση ενόπλων ομάδων και (στρατιωτικών) αυτοκινητοπομπών, κάτι που “αυξάνει τις εντάσεις στην Τρίπολη και τα περίχωρά της”.

1

Επανέλαβε την “έκκλησή της για ηρεμία” και υπογράμμισε “τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας”, προτρέποντας “όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις”.

“Ζητώ αυτοσυγκράτηση και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση, με λόγια και με πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης (ενόπλων) δυνάμεων”, έγραψε από την πλευρά της στο Twitter η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς.

Η Ουίλιαμς είχε προτείνει την Παρασκευή μια μεσολάβηση μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων για να διευκολυνθεί η διεξαγωγή εκλογών, η αναβολή των οποίων τον Δεκέμβριο επιδείνωσε τους διχασμούς στη χώρα.

Η MANUL προέτρεψε σήμερα τους Λίβυους αντιπάλους “να συνεργαστούν” με την Στέφανι Ουίλιαμς στο πλαίσιο αυτής της διαμεσολάβησης “προκειμένου να επιτευχθεί μια έξοδος από την κρίση έπειτα από διαπραγμάτευση”.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, δήλωσε μέσω Twitter ότι “υποστηρίζει πλήρως το μήνυμα της MANUL” και κάλεσε τους διαφόρους Λίβυους πρωταγωνιστές “να αδράξουν την ευκαιρία για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση αντί να διακινδυνεύσουν μια κλιμάκωση”.

Η Λιβύη, που ήδη υπονομεύεται από τις διαιρέσεις μεταξύ ανταγωνιστικών θεσμών στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της χώρας, βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, όπως ήταν την περίοδο μεταξύ 2014 και 2021, τότε εν μέσω εμφυλίου πολέμου μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα και έλαβε την έγκριση του κοινοβουλίου που εδρεύει στα ανατολικά, στην πραγματικότητα ανταγωνίζεται το υπουργικό συμβούλιο της Τρίπολης, που προήλθε από πολιτικές συμφωνίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του οποίου ηγείται ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊρά, που αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία.

Ο Μπασάγκα δεν έχει ακόμη καταφέρει να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην πρωτεύουσα.

Όμως, εικόνες και βίντεο από αυτοκινητοπομπές πολιτοφυλακών που φέρονται να είναι πιστές σε αυτόν και που κινητοποιήθηκαν ανατολικά της Τρίπολης και πιθανότατα προετοιμάζουν την είσοδό τους στην πρωτεύουσα, κυκλοφορούσαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ύψος του λεγόμενου φράγματος “χιλιόμετρο 27”, στη δυτική είσοδο της Τρίπολης, δεκάδες ημιφορτηγά εξοπλισμένα με πολυβόλα και μεσαίο και ελαφρύ οπλισμό ήταν σταθμευμένα στη σειρά στον παραλιακό δρόμο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Προς αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη – Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας

Πάνω από τα 2.000 δολάρια επέστρεψε ο χρυσός – Νέα πτώση για τις τιμές πετρελαίου

ΗΠΑ: Το State Department καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ουκρανικές πόλεις