ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είκοσι πέντε σοροί άγνωστης ταυτότητας ανακαλύφθηκαν στην Ταρχούνα, μια πόλη στη δυτική Λιβύη, όπου έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες μαζικοί τάφοι από το καλοκαίρι του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η λιβυκή αρχή που είναι αρμόδια για τους αγνοούμενους. Η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη δέκα σορών στην ίδια μικρή αγροτική πόλη.
“Ανακαλύφθηκαν πέντε ομαδικοί τάφοι” από τους οποίους ανασύρθηκαν 25 σοροί, ανέφερε η αρχή αυτή σε ανακοίνωσή της.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη δέκα σορών στην ίδια μικρή αγροτική πόλη, όπου τα λείψανα περίπου 200 ανθρώπων έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους από πέρυσι.
Μια αποστολή διερεύνησης εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στις 4 Οκτωβρίου διαπίστωσε “εγκλήματα πολέμου” και “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” που διαπράχθηκαν από το 2016 στη χώρα.
Η ύπαρξη μαζικών τάφων αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση από την πόλη τον Ιούνιο του 2020 των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Αυτές οι δυνάμεις προσπαθούσαν από τον Απρίλιο του 2019 να κατακτήσουν, ανεπιτυχώς, την πρωτεύουσα Τρίπολη, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά όπου είχε έδρα η τότε διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Στην Ταρχούνα, οι κακοποιήσεις ξεκίνησαν το 2015, όταν η τοπική πολιτοφυλακή αλ Κάνι, γνωστή ως Κανιγιάτ, πήρε τον έλεγχο. Με επικεφαλής έξι αδέλφια, ορκίστηκε πίστη στον στρατάρχη Χάφταρ και σκόρπισε τον τρόμο μεταξύ των κατοίκων της πόλης, εξοντώνοντας μεθοδικά τους αντιπάλους της.
Επί χρόνια, “απήγαγε, φυλάκιζε, βασάνιζε, σκότωνε και συχνά εξαφάνιζε ανθρώπους”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η πολιτοφυλακή Κανιγιάτ είχε κάνει την Ταρχούνα βάση της στην προσπάθειά της να καταλάβει την πρωτεύουσα. Ο ηγέτης της, Μοχάμεντ αλ-Κάνι, σκοτώθηκε στα τέλη Ιουλίου στη Βεγγάζη (ανατολικά).
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με αντίπαλες δυνάμεις που είχαν την έδρα τους η μια στο ανατολικό και η άλλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα ένοπλων πολιτοφυλακών και ξένων μισθοφόρων διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με φόντο ξένες επεμβάσεις.
Πέρσι τον Νοέμβριο υπεγράφη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και μια νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την ενοποίηση των θεσμών διορίστηκε τον Μάρτιο, αυξάνοντας τις ελπίδες για ειρήνευση μετά από μια δεκαετία βίας. Ρόλος της είναι να ηγηθεί της μετάβασης προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου και το τέλος Ιανουαρίου αντίστοιχα.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν
Γαλλία: Οι μισοί μετανάσες που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τη Μαγχη έρχονται από το Βέλγιο
Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία σκότωσε 300 αντάρτες Χούθι στη Μαρίμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike