Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Λίβανος: Πανικός στους κατοίκους της Βηρυτού από πτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών που έσπασαν τρεις φορές το φράγμα του ήχου

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές με χαμηλές πτήσεις τους σήμερα πάνω από τη Βηρυτό, που έγιναν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Οι υπερπτήσεις συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Οι κρότοι ήταν οι πιο εκκωφαντικοί που έχουν ακουστεί στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια, τόνισαν ορισμένοι.

Ορισμένοι κάτοικοι έσπευσαν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να σπάσουν τα τζάμια από τους ισχυρούς κρότους. Άλλοι στέκονταν στα μπαλκόνια τους για να δουν τα αεροπλάνα να πετούν από πάνω.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε ανθρώπους που κάθονταν σε μια καφετέρια στη συνοικία Μπαντάρο της πρωτεύουσας να διασκορπίζονται, καθώς ο ήχος αντηχούσε σε ολόκληρη την πόλη.

Στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, μέλη και υποστηρικτές της λιβανικής ένοπλης ομάδας είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια ομιλία μέσω βίντεο του Νασράλα. Με την έναρξη της ομιλίας του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι υπερπτήσεις είχαν στόχο να προκαλέσουν όσους συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε σχόλιο μέχρι στιγμής για τις πτήσεις αυτές.

Νωρίτερα σήμερα η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ υψηλόβαθμου διοικητή της την περασμένη εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι εκτόξευσε σειρά drones κατά δύο στρατιωτικών στόχων κοντά στην πόλη Άκρε στο βόρειο Ισραήλ και ότι επιτέθηκε σε όχημα του ισραηλινού στρατού σε άλλη τοποθεσία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρά εχθρικών drone εντοπίστηκαν να εισέρχονται από τον Λίβανο και ένα εξ αυτών αναχαιτίστηκε.

Ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στα νότια της παραλιακής πόλης Ναχαρίγια, με έναν να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε εικόνες που μετέδωσε το Reuters φαίνεται να έχει σχηματιστεί κρατήρας κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό οδικό άξονα έξω από την πόλη.

Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρε, αλλά αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Δήλωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να απαντήσει στη δολοφονία του Σουκρ, η οποία συνέβη λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που αποδόθηκε στο Ισραήλ από τους εχθρούς του. Το εβραϊκό κράτος δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την δολοφονία Χανίγια.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι «η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έχει έρθει ακόμα».

Νωρίτερα σήμερα, έξι μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου, σε απόσταση σχεδόν 30 χλμ βόρεια των συνόρων, όπως δήλωσαν διασώστες και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Trastor: Πιστοποίηση LEED GOLD για το νέο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η ευημερία του Έβρου

ΗΠΑ: Καταρρακτώδεις βροχές από την καταιγίδα Ντέμπι που προσεγγίζει την Τζόρτζια – Τουλάχιστον 6 νεκροί