ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμα τρεις χώρες του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέτι και το Μπαχρέιν, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από την Βηρυτό, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μάλιστα, απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκεφθούν τον Λίβανο.
Αφορμή για την κρίση στις σχέσεις του Λιβάνου με τις χώρες του Κόλπου στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Πληροφοριών Ζορζ Κορντάχι κατά του Ριάντ. Ο Κορντάχι, που προέρχεται από ένα χριστιανικό κόμμα σύμμαχο της φιλοιρανής Χεζμπολάχ, επέκρινε την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, κόντρα στους μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από την Τεχερνάνη.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμ Μικάτι, ο οποίος ήλπιζε σε μια οικονομική βοήθεια από τις πλούσιες χώρες του Κόλπου, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του υπουργού του, καλώντας τον μάλιστα να παραιτηθεί.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η διπλωματική κρίση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν για το ποιος θα ασκεί επιρροή στην περιοχή, με τον Λίβανο να πληρώνει το τίμημα.
Η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις της με το Ιράν, το οποίο μέσω βοήθειας προς τον Λίβανο ευελπιστεί να οδηγήσει την φιλοϊρανή οργάνωση σε επικράτηση στις επερχόμενες εκλογές.
«Προσωπικές απόψεις»
Σε μια τηλεοπτική εκπομπή που χρονολογείται από τις 5 Αυγούστου και μεταδόθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κορντάχι, που τότε δεν ήταν υπουργός, χαρακτήρισε «γελοία» την παρέμβαση του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».
Ο συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν επίσης τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, στηρίζει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης απέναντι στους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι εργάζονται στις χώρες του Συμβουλίου του Κόλπου.
Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της την Παρασκευή και αποφάσισε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο. Ακολούθησε το βασίλειο του Μπαχρέιν, που επίσης απέλασε τον πρεσβευτή του Λιβάνου.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Κορντάχι είπε ότι εξέφραζε «προσωπικές απόψεις» σε μια εποχή που δεν ήταν ακόμη υπουργός, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Ο Μικάτι τόνισε ότι «λυπάται βαθύτατα» για την απόφαση του Ριάντ, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του Κορντάχι «δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τη θέση της κυβέρνησης». Ζήτησε από τον υπουργό να παραιτηθεί «για το εθνικό συμφέρον» αλλά η Χεζμπολάχ διαμήνυσε ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια παραίτηση.
Σήμερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, είπε ότι επιθυμεί «τις καλύτερες σχέσεις με την αδελφή Σαουδική Αραβία» και επέκρινε εκείνους «που προκαλούν κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, παραιτήθηκε αφού χαρακτήρισε «βεδουίνους» τις χώρες του Κόλπου και τις κατηγόρησε ότι διατηρούν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Μικάτι συγκρότησε μια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων η οποία συνεδρίασε σήμερα στη Βηρυτό, παρουσία και του «υπ’ αριθμόν 2» της αμερικανικής πρεσβείας, του Ρίτσαρντ Μάικλς. Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας Αμπάς Χαλαμπί είπε ότι υπάρχουν ελπίδες ότι θα διευθετηθεί η κρίση.
Διαβάστε επίσης
Σαουδική Αραβία: Στα άκρα οι σχέσεις με τον Λίβανο, απαγορεύει όλες τις εισαγωγές