Ο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει το κόμμα των Φιλελευθέρων ως εγγυητή της αποτροπής ενδεχόμενης στροφής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τα αριστερά. “Ο σημαντικός ρόλος του FDP αφορά τη διασφάλιση ότι η Γερμανία κυβερνάται από το κέντρο και δεν παρασύρεται προς τα αριστερά”, δήλωσε ο κ. Λίντνερ στην τηλεόραση της Welt.
“Δεν δημιουργήσαμε τον συνασπισμό επειδή βρισκόμασταν αυτομάτως κοντά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των θέσεων, αλλά επειδή έχουμε πολιτική και πολιτειακή ευθύνη”, δήλωσε ο αρχηγός του FDP, αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων που διαπιστώνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ρόλος μας είναι “να φέρουμε φιλελεύθερη ενέργεια στον συνασπισμό και να ενισχύσουμε έτσι τις ευκαιρίες για πρόοδο, να δώσουμε κίνητρα, οικονομική ελευθερία, άνοιγμα στην τεχνολογία και οικονομική σταθερότητα”, πρόσθεσε.
«Πρέπει να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κρίση φυσικού αερίου »
Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ζήτημα που αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, ο κ. Λίντνερ δήλωσε χθες στην BILD ότι “πρέπει να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κρίση φυσικού αερίου δεν θα οδηγήσει σε κρίση ηλεκτρικής ενέργειας” και επανέλαβε ότι “υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του να μην κλείσουν οι ασφαλείς και φιλικοί για το κλίμα πυρηνικοί σταθμοί, αλλά να χρησιμοποιηθούν έως το 2024, αν χρειαστεί”.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε λειτουργία τρεις πυρηνικοί σταθμοί συνδεδεμένοι στο γερμανικό δίκτυο: στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει όλοι να τεθούν εκτός λειτουργίας στο τέλος του έτους, με το FDP να ζητά ολιγόμηνη παράταση και τους Πράσινους να εμφανίζονται ανοιχτοί στη σχετική συζήτηση. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) έχει όμως προηγουμένως ζητήσει “στρες τεστ” για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο επικεφαλής σύμβουλος του Κρίστιαν Λίντνερ, Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, τονίζει ότι “η Γερμανία βρίσκεται σε εξαιρετικά αβέβαια νερά” και δεν μπορεί κανείς να ελπίζει τώρα σε δημοσιονομική χαλάρωση. “Τα οικονομικά χτυπήματα του α’ εξαμήνου του έτους ήταν μόνο η αρχή”, εκτιμά ο κ. Φελντ και προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Γερμανία να βιώσει φέτος δύο τρίμηνα σαφούς συρρίκνωσης της οικονομίας της – μια τεχνική ύφεση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ