ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Ιούλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατατάξει την Τουρκία στη λίστα με τις 15 χώρες που στρατολογούν παιδιά στρατιώτες στο πλαίσιο της έκθεσης που είχε εκπονήσει για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (Human Trafficking Report).
Βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας προβλέπεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτή την μαύρη λίστα θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου 2021 να βρεθούν αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν την αδειοδότηση για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και την παροχή βοήθειας σε θέματα ασφαλείας. Η Τουρκία είναι η μοναδική νατοϊκή χώρα που έχει ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς.
Η Τουρκία ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την αγορά νέων πολεμικών μαχητικών F-16.
Παρόλα όμως αυτά, η σχετική αμερικανική νομοθεσία (Child Status Protection Act) διαθέτει ένα παραθυράκι που επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να απαλλάξει ορισμένες χώρες από τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτή την διάταξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απονέμει προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver) στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Νιγηρία και στο Πακιστάν προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί για το γεγονός ότι στρατολογούν παιδιά στρατιώτες.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Παρατείνεται η κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά
Η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν
Ο Ελληνοαμερικανός Τζόρτζ Τσούνης η επίσημη πρόταση Μπάιντεν για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Ενέκρινε «επί της αρχής» την συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο
- Φάμελλος: Συγχαίρω τον Παύλο Πολάκη για τη γενναία στάση του
- Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός είναι μεγαλύτερος αριθμητικά από την εισβολή, αλλά έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά του
- Ρωσία: Η Ουκρανία εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους