ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας που ορίζονται από αυτή τη συμφωνία, στο πλαίσιο των κυρώσεων και των περιορισμών που επιβάλλονται από την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχει αρχίσει «να εφαρμόζει τη διαδικασία αναστολής».
Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τα αντίποινα κατά του Μινσκ λόγω της καταστολής ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας μετά την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις εκλογές του Αυγούστου 2020, οι οποίες θεωρήθηκαν νόθες.
Το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του πρέσβη της στην ΕΕ για «διαβουλεύσεις» και «κάλεσε» τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να «διαβιβάσει στους ηγέτες του τον απαράδεκτο χαρακτήρα των πιέσεων και των κυρώσεων».
Σύμφωνα με το Μινσκ, η αναστολή της συμμετοχής του στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2009 με έξι χώρες, «θα επηρεάσει αρνητικά την αλληλεπίδραση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος».
Επίσης ανακοινώθηκε πως θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην χάραξη της πολιτικής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.
«Η Λευκορωσία συνεχίζει να προετοιμάζει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης, ιδίως οικονομικής φύσης. Ελπίζουμε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και των κρατών μελών της θα γνωρίζουν τον καταστροφικό χαρακτήρα και τη ματαιότητα μιας πολεμικής προσέγγισης στις σχέσεις με την ΕΕ».
Τα μέτρα αυτά επιδόθηκαν στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκορωσία, Ντιρκ Σούμπελ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα αντίποινα έρχονται μετά το τελευταίο κύμα οικονομικών κυρώσεων και τιμωρητικών μέτρων κατά προσώπων που υιοθέτησε η ΕΕ και τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν ανώτερα στελέχη της λευκορωσικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες, καθώς και βιομηχανίες ποτάσας, πετρελαίου και καπνού.
Τα μέτρα υιοθετήθηκαν σε απάντηση στον εξαναγκασμό του αεροσκάφους της Ryanair από την Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας σε προσγείωση στο Μινσκ για τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.
Η ΕΕ ξεκίνησε την Ανατολική Εταιρική Σχέση με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, προσφέροντας στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Ορισμένες από αυτές τις χώρες, η Ουκρανία και η Γεωργία, θεωρούν αυτήν τη συμφωνία ως πρώτο βήμα προς την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υποσχέθηκαν ποτέ κάτι τέτοιο.
Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν αποσκοπεί στην επέκταση της επιρροής της σε βάρος άλλων, αλλά η Ρωσία βλέπει αυτήν την εταιρική σχέση ως εισβολή στην περιοχή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές